ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Byl jsem předávkovaný léky, hájil se muž souzený za výhrůžky policistovi

  • 5
Za poslání výhružného dopisu policistovi, v němž ho urážel a hrozil smrtí, poslal Krajský soud v Brně Petera Kubu na patnáct měsíců do vězení. Třiačtyřicetiletý muž se u soudu odvolával na to, že jednal v afektu kvůli předávkování prášky. Soud však toto tvrzení odmítl jako nepravdivé.

Psaní odešlo z brněnské vazební věznice loni v listopadu, kde byl Kuba tehdy umístěn. Následující den list na Městském ředitelství policie Brno otevřel jeho adresát.

„Teď jsi to hodně pos*al. Ještě dnes podávám na tebe, ty zm*de, trestní oznámení na GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sboru, pozn. red.) za zaujatost proti mé osobě. Kvůli tobě, ty hov***, teď má sestra leží v kómatu a umírá. Zda umře, budeš ji následovat. Nechápu, jak můžeš chrápat, ty mr***, ty nedostaneš, ty zku***syne,“ stálo v dopise.

Policista se obával, že bude Kuba schopný s ohledem na jeho trestní minulost svým pohrůžkám dostát. Motivem jeho minulých trestných činů totiž byla vždy právě msta. Policista tudíž hned vše nahlásil.

Případem se začal letos na podzim zabývat Městský soud v Brně. Obžalovaný Kuba na svou obhajobu uvedl, že se dozvěděl, že jeho sestra je v kómatu, což jej velmi rozrušilo. Vzal si deset prášků léku lyrica, který se používá při léčbě dlouhotrvající bolesti způsobené poškozením nervů, a pustil se do psaní. Kvůli předávkování prý však nevěděl, co vlastně píše.

Městský soud prostudoval všechny důkazy, především výhružný dopis, u něhož hodnotil obsah a grafické zpracování. Dále se zabýval odborným vyjádřením o stavu obžalovaného. Soud nakonec Kubovi uložil nepodmíněný trest odnětí svobody na patnáct měsíců.

Obžalovaný se však proti rozhodnutí odvolal, a tak se jeho případ dostal ke Krajskému soudu v Brně. Kuba na svou obhajobu řekl, že při psaní nevěděl, co dělá. „Osobně jsem se mu (policistovi) omlouval. Známe se už dlouho a nikdy bych mu neublížil,“ tvrdil a dodal, že jednal v afektu.

Podle státní zástupkyně je však z posouzení zřejmé, že dopis nebyl napsán pod vlivem jakýchkoli medikamentů. Písmo stojí na řádcích, jsou užita slova jako kóma, GIBS.

Soud s jejím prohlášením souhlasil a odvolání obžalovaného nakonec zamítl. „Trest odnětí svobody na patnáct měsíců není v tomto případě ani přísný, ani nepřiměřený,“ potvrdila původní verdikt soudkyně Lenka Králíková.