(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marek Podhora, MAFRA

Silnice se ztrácí ve sněhu, zloději kolem nich kradou tyče i zábrany

  • 3
I když se zima na jihu Moravy zatím příliš nepředvedla, silničáři už mají vrásky na čele. Práci jim přidávají zloději. Od silnic kradou sněhové zábrany i tyče, jimiž silničáři označují okraje cest, aby byly rozpoznatelné i pod přívalem sněhu.

Škody sice nejsou dramatické, ale při případné kalamitě se očekávaný rychlý úklid může hodně zkomplikovat.

Do takzvaných zásněžek, které slouží jako obrana proti sněhovým jazykům, už silničáři investovat nechtějí. Pořizují jen levné dřevěné.

„Zkoušeli jsme i novější z plastu a kovu, ale ty nám rozkradli téměř všechny. Zřejmě si tím někdo oplotil zahrádku,“ podotkl šéf břeclavské Správy a údržby silnic Ladislav Hádlík k zábranám, které používali hlavně na Pohořelicku.

Silničáři se po takové zkušenosti vrátili k osvědčené dřevěné konstrukci. Za zásněžky na Břeclavsku zaplatí asi 45 tisíc korun, ale zdaleka se nekradou tak jako ty plastové.

„Ztrácí se méně. Občas si s nimi zřejmě někdo zatopí,“ dodal Hádlík.

Silničáři na Vyškovsku se zase potýkají s krádežemi sněhových tyčí, kterými si označují silnice. „Lidem se asi hodí na topení nebo do zahrádky ke stromkům,“ krčí rameny Roman Pokorný, šéf vyškovských silničářů.

Škody podle něj velké nejsou. „Ale je to nebezpečné. Pokud je víc sněhu, řidič sypače se orientuje jedině podle těchto tyčí. A když jich několik zmizí, může se stát, že vjede do příkopy a převrátí se,“ upozornil.