Fotka s obřím ruským kolem v pozadí bývá pro tisíce návštěvníků brněnských...

Fotka s obřím ruským kolem v pozadí bývá pro tisíce návštěvníků brněnských vánočních trhů letos skoro povinností | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brňané si obří kolo v létě neužijí, plán zřejmě stopnou památkáři

  • 6
Vyhlídkové ruské kolo, které po dva roky oživovalo advent na Moravském náměstí, si zájemci v létě neužijí. Povolení se zadrhlo na odboru památkové péče brněnského magistrátu.

„I když řízení finálně neskončilo, předběžně jsme dostali informaci, že zimu povolí, ale léto ne. Důvody nám památkáři zatím neřekli, ale problémy jsme měli už loni před adventem. Nakonec atrakci pustili, protože nás podpořili lidé z brněnského Národního památkového ústavu, kterým kolo nevadí,“ vysvětluje tajemník městské části Brno-střed Petr Štika.

Definitivní zamítnutí čeká nejdříve za dva týdny. „Zatím nás vyzvali, abychom doložili připojení na elektřinu,“ dodal Štika. 

Nicméně šéf brněnských památkářů Martin Zedníček nechce probíhající řízení komentovat. „Nebudu spekulovat. Žádost si podali 13. července, na vyřízení máme 60 dní a výsledek oznámíme žadateli,“ uvedl.

Kolo z oceli s 24 šestimístnými uzavřenými gondolami vysoké 33 metrů mělo ozvláštnit kulturní program na Moravském náměstí už v srpnu a s pauzou na údržbu až do Vánoc

I když se tak nyní nestane, radnice chce lidem pobyt v parku na náměstí zpříjemnit. „Už jsme objednali dřevěné molo kolem kašny, na které rozmístíme lehátka, další už jsou na trávníku,“ upozornil Štika.

Z nich budou lidé sledovat například ve dnech 14. až 16. srpna festival hudby a divadla Na prknech, dlažbě i trávě nebo některé z akcí festivalu Uprostřed.