V Brněnské přehradě se kvůli extrémnímu počasí spojenému s klimatickou změnou...

V Brněnské přehradě se kvůli extrémnímu počasí spojenému s klimatickou změnou horší kvalita vody, přestože koupat se v ní stále dá. | foto: Povodí Moravy

Sucho dělá z Brněnské přehrady stojatou nádrž, opět rostou sinice

  • 14
Před více než deseti lety investovalo Brno velké prostředky, aby svou přehradu přeměnilo z nevábné nazelenalé plochy na příjemné místo ke koupání. Náročná opatření zabrala, letos však vyhledávanou rekreační oblast dostihla klimatická změna a kvalita vody se opět zhoršuje.

Vinou extrémních teplot a nevyrovnaných srážek přitéká do nádrže minimum vody, ta se tak téměř nevyměňuje a hůře se čistí. Kvůli tomu hygienici zaznamenali zhoršení její jakosti, přestože koupat se v ní stále dá.

„Příčinou aktuálního vývoje kvality vody v Brněnské údolní nádrži je klimatická změna,“ podotýká mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři letos už po půlce dubna spustili dávkování síranu železitého pro srážení fosforu i provoz vzduchovacích a míchacích věží. Přestože fosforu, který živí škodlivé sinice, se díky tomu dostává do přehrady velmi málo, její stav se horší.

„Kvůli nízkému přítoku je obnova vody v Brněnské údolní nádrži značně snížená a tímto se z ní stává víceméně stojatá voda, kde dochází k nepříznivým procesům. Voda je vlivem vysokých teplot velmi oživená fytoplanktonem a její kvalita snížená, i když množství sinic není nikterak extrémní a dosahuje pouze malých hodnot oproti stavu před rokem 2009,“ popisuje ředitel pro správu povodí Antonín Tůma z Povodí Moravy.

19. července 2018

Monitoring ukazuje, že vodní sloupec na hlavním jezeru nádrže je díky provozu míchacích a vzduchovacích věží velmi dobře promíchaný. Rozdíly teplot mezi hladinou a dnem jsou velmi nízké. V minulých dvou sezonách, kdy do přehrady přitékalo více vody, tato opatření stačila k udržení její kvality na úrovni vhodné pro koupání. Na letošní extrémní podmínky jsou však krátké.

Povodí Moravy už několik let jedná s Brnem i Jihomoravským krajem o řešení dopadů klimatické změny. Loňský návrh počítá s posílením opatření v nádrži a rozšířením aeračního systému pro následné pětileté období. Výsledky by měly být znát už v příští koupací sezoně.