V sobotu ráno překročila dodávka s 29 uprchlíky v nákladovém prostoru české...

V sobotu ráno překročila dodávka s 29 uprchlíky v nákladovém prostoru české hranice, přičemž řidič odmítl zastavit na kontrolním stanovišti. Zadržet se ho a zbylé členy posádky podařilo až poté, co havarovali v Břeclavi. | foto: ČTK

S migranty ujížděl policii a boural, soud převaděče poslal do vězení

  • 4
Převaděče, který loni v Břeclavi havaroval s dodávkou s 30 utečenci ze Sýrie, dnes Krajský soud v Brně potrestal šesti lety a devíti měsíci vězení. Uhradit má také stovky tisíc jako náhradu škody. Trest si cizinec po přiznání dohodl s žalobkyní, soud dohodu dnes na veřejném zasedání schválil. Rozhodnutí je tak pravomocné.

Dodávka tehdy narazila do zaparkovaných aut a do domu, podle záchranářů se zranilo 21 lidí, z toho šest těžce a 15 středně těžce a lehce. Bylo mezi nimi i pět dětí, uvedla tehdy mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Událost se stala loni 1. října, dodávka v ranních hodinách překročila hranici v Lanžhotě, uprchlíci se tísnili v nákladovém prostoru.

„Všichni byli občané Syrské arabské republiky, které předtím vyzvedl na přesně nezjištěném místě v lese ve městě Kecskemét v Maďarsku, a tyto následně převezl přes území Slovenské republiky do České republiky, kdy osoby se tísnily v nákladovém prostoru dodávky bez sedadel a oken, musely stát nebo sedět na podlaze ve stísněných podmínkách, neměly k dispozici jídlo, pití a nesměly opouštět vozidlo,“ popsala v návrhu dohody žalobkyně Iveta Eichlerová.

Převaděč ujížděl v dodávce s 29 migranty před policisty a havaroval

Za převoz měl muž podle ní slíbených 2 000 zlotých, tedy v přepočtu asi 10 tisíc korun. Dodávku chtěli zastavit celníci, řidič jim ale začal ujíždět, následně ho pronásledovali policisté. Muže dopadli po honičce až v Břeclavi, kde po nehodě poničil několik vozů i jeden z domů.

U soudu převaděč řekl, že činu lituje. Žalobkyně třiadvacetiletého muže vinila z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, z obecného ohrožení a z násilí proti úřední osobě, hrozilo mu 8 až 15 let vězení. Vyjednal si méně, šest let a devět měsíců, kdy součástí trestu je i náhrada škody, jde o statisíce korun.

1. října 2022

„Domnívám se, že trest je naprosto adekvátní, a při úvahách, jaký trest uložit, sehrála mimořádně významnou roli ta skutečnost, že pan obviněný v rámci vyšetřování trestné činnosti uvedl skutečnosti, které mají mimořádný význam pro objasňování trestné činnosti, co se týká nelegální migrace. A poskytl takové informace, které vedly k tomu, že byla zahájena další trestní řízení,“ řekla novinářům po skončení jednání Eichlerová.

Tehdy na podzim vrcholila migrační vlna. Vláda kvůli rostoucímu počtu běženců zavedla dočasné kontroly na hranicích, kde policisté zpočátku zajistili i více než 100 migrantů denně. Zvýšený počet migrantů policisté odhalují i v posledních týdnech, vláda proto počínaje středou zavedla na hranicích se Slovenskem namátkové kontroly.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost na podzim 2020. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení usnadňuje a zrychluje trestní řízení, protože se neprovádí žádné dokazování.