Památník padlým rudoarmějcům v brněnském Králově Poli někdo polil červenou...

Památník padlým rudoarmějcům v brněnském Králově Poli někdo polil červenou barvou. | foto: Městská policie Brno

Pomník rudoarmějců v Brně někdo polil červenou barvou, případ řeší policie

  • 20
Památník padlým rudoarmějcům v brněnském Králově Poli se stal terčem neznámého vandala, který pietní místo polil červenou barvou. Stejný pomník byl poničen už v minulosti.

Na to, že je pomník v Božetěchově ulici znečištěn, upozornil hlídku strážníků během středy kolemjdoucí muž.

„Strážníci vzápětí uviděli, že pomník pokrývá ve spodní části červená barva, která místy ještě stékala,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Strážníci vandala na místě nezastihli, případ tak předali státním policistům. Za poškození cizí věci může hrozit pachateli až roční vězení.

Barvou poškozený památník padlých rudoarmějců v Brně-Králově Poli nejdříve musí posoudit památkáři, teprve pak ho mohou odborníci očistit, řekl ČTK mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Pomník je kulturní památkou. Zřejmě ve středu ho někdo polil červenou barvou, případ vyšetřuje policie.

„Musí být vypracováno Odborem památkové péče Magistrátu města Brna závazné stanovisko k opravě, očištění,“ uvedl Poňuchálek. Škoda podle něj ještě vyčíslená není. Bude známá až po započtení nákladů na opravu. „Budou záviset na stanovisku památkářů, a to podle případné potřeby práce restaurátora a podobně,“ uvedl mluvčí.

Pmátník zároveň kdosi očistil. Není to ale dokonalé, barva zůstala například ve spárách, řekl ČTK Poňuchálek. Vzhledem k tomu, že pomník je kulturní památkou, celý proces očištění musí posoudit památkáři. Zřejmě ve středu památník někdo polil červenou barvou, případ vyšetřuje policie.

„Na místě se byl podívat pracovník z našeho odboru životního prostředí. Zjistil, že to někdo svépomocí vyčistil, nicméně ne dokonale. Barva zůstala například ve spárách, takže se počká na stanovisko odboru památkové péče a zřejmě se to bude muset ještě odborně dočistit,“ uvedl Poňuchálek. Stanovisko by památkáři podle něj vydávali stejně, a to i kdyby památník takto očištěn nebyl.

Podle soupisu brněnské historičky Mileny Flodrové zde byly uloženy ve třech společných hrobech ostatky 335 padlých vojáků Rudé armády, z nichž pouze u 75 padlých byla zjištěna totožnost. V době vydání publikace o pomnících a pamětních deskách bylo na pomníku uvedeno, že je zde pohřbeno 326 vojáků. 

Pomník vzbudil pozornost v roce 2007, kdy z něj královopolský místostarosta za ODS René Pelán odbrousil symboly srpu a kladiva. Dva roky poté se na pomníku objevil vyrytý hákový kříž.

,