Hasiči v noci likvidovali druhý lesní požár na Blanensku, škody jdou do milionu

  • 5
Nový požár lesa se v noci objevil poblíž Býkovic na Blanensku. Vypukl o několik stovek metrů dál od původních plamenů, a to ve chvíli, kdy jednotky první požár dohasily. Oba jsou zlikvidované, šest jednotek dobrovolných hasičů až do rána dohlíželo na požářiště. V poledne hasiči uvedli, že oba požáry způsobily škodu 750 tisíc korun.

„Poté, co skončila činnost u prvního požáru, jsme dostali informaci, že o několik stovek metrů dál vypukl druhý požár porostu. Opět jsme tedy na místo povolali jednotky. Druhý požár byl menšího rozsahu, hořela plocha maximálně 100 krát 100 metrů,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Kvůli plamenům hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Zasahovalo dohromady 19 jednotek.

Požár dostali hasiči pod kontrolu před půlnocí, ještě hodinu jej dohašovali. Až do rána pak na obě místa dohlíželi dobrovolní hasiči. Oba požáry evidují jako dvě různé události. „Oheň zasáhl v součtu plochu 2,5 ha způsobil škodu 750 tisíc korun,“ uvedli ve čtvrtek v poledne hasiči. Příčinu vyšetřují.

Při nočním zásahu se lehce zranil jeden z hasičů. Po ošetření na místě pokračoval ve službě až do konce směny.

V Jihomoravském a Olomouckém kraji hořelo, hasiči vyslali vrtulníky

První požár zasáhl ve středu odpoledne plochu asi 500 krát 500 metrů. Hořelo v nepřístupném terénu.

Práci navíc hasičům komplikoval i vítr a vedro. Na místě zasahoval policejní vrtulník s menším vakem na vodu, který však byl při tankování odvolán na jinou akci. Vystřídal jej pak vrtulník Black Hawk s větším vakem.

Obdobný požár lesa a přilehlého pole řešili hasiči ve středu i v Jindřichově na Přerovsku.

,