Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně leží první pacient s koronavirem, je ve vážném stavu. U vstupů do nemocnice zdravotní personál každého příchozího zastavuje a měří mu teplotu.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně leží první pacient s koronavirem, je ve vážném stavu. U vstupů do nemocnice zdravotní personál každého příchozího zastavuje a měří mu teplotu. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

V brněnské nemocnici u sv. Anny leží první pacient s koronavirem

  • 47
Zdravotníci aktivovali Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně jako jedno ze zařízení, kde se budou léčit lidé s těžkým průběhem nemoci COVID-19. Od středy zde leží první takový pacient, je mu 59 let. Jeho stav je velmi vážný.

Muže s nemocí COVID-19 přivezli do Fakultní nemocnice u svaté Anny ve středu večer.

„Jeho stav se zhoršil, proto byl převezen k nám na anesteziologicko-resuscitační kliniku z infekčního oddělení v nemocnici v Bohunicích,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská s tím, že pacient má zavedenou plicní ventilaci.

Právě brněnskou nemocnici u svaté Anny a pražskou Nemocnici na Homolce určila vláda před několika dny jako zařízení připravené na pacienty s těžkým průběhem nemoci COVID-19.

Dosud se o nemocné starají pražská Nemocnice Na Bulovce a vybrané krajské nemocnice.

V Brně je pro pacienty z celé Moravy vyčleněných 30 lůžek. „Intenzivní ventilovaná lůžka budou vyčleněna na anesteziologicko-resuscitační klinice a jednotkách intenzivní péče na dalších našich klinikách,“ přiblížil ředitel nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák.

Dana Lipovská ještě doplnila, že pro tyto pacienty jsou určena oddělená, speciálně izolovaná lůžka na anesteziologicko-resuscitační klinice. „Pacient je v izolovaném boxu,“ sdělila.

Klinika také vytvořila oddělené týmy lékařů a sester, které se na pracovišti střídají, ale vzájemně se nepotkají. Tím se sníží riziko, že by museli jít do karantény všichni pracovníci oddělení. 

Je také nezbytné, aby byli zdravotníci pečující o nakažené koronavirem vybaveni ochrannými pomůckami.

„Zásoby roušek máme zhruba na dva týdny, respirátory na dva dny, v pátek a během víkendu bychom měli dostat další, alespoň v to doufáme,“ dodala Lipovská.

,