Diskuze

Poprava mečem byla čestná smrt, většinou se věšelo, říká znalec katů

Jako šéf Okrašlovacího spolku ve Znojmě má blízko k historii, proto Otto Bouda začal před více než dekádou dávat dohromady střípky ze života místních katů. Zaobírá se sedmi stoletími a jeho koníček už spolkl tisíce hodin. Zatím má osm plných šanonů faktů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Myslím, že vrazi, lupiči ale i žháři si popravu zaslouží. Hodně mě ta tematika zajímá. Myslím, že to musí být úžasný nářez pro lidskou psychiku, když ho vedou na popravu. Kolem spousta lidí, ty emoce na obou stranách. Z jistého pohledu je to úžasný zážitek pro všechny.

0 0
možnosti
IP

Sbor je třeba pěvecký, zbor = ruina, zbořeniště.

0 0
možnosti
JM

J96a89n 90M54a72c64e75k

23. 2. 2019 13:34

Bylo by fajn, kdyby někdo napsal o největší exekuci v našich dějinách, která se odehrála na Vsetíně při Valašském povstání. Moc by mě to zajímalo, kdyby někdo sehnal nějaké informace navíc.

1 0
možnosti
AR

Kat s obnaženým hrudníkem a rudou kápí - jako na ilust. Fotografii=historický nesmysl. Kata každý znal, vědělo se kdo to je. Jak by se mu jinak mohli lidi ve dne vyhýbat, nebo ho naopak najít v noci když si šli pro různé věci nebo pomoc ? Kat byl nepopulární, ale známá osobnost. Opravdu nemusel nosit kápi a na většině dobových obrázků je i hezky ustrojen. Většinou je to mohutný chlap s velkým mečem a odhalenou tváří. Kat v kápi a polonahý je romantická představa z pohádek a vtipů od (nejen)Neprakty... možná v Anglii nosili někdy škrabošku, přes oči, ale u nás a ani v německých zemích ne. Ale ve veřejnosti je ta představa zažitá. Byť je to nesmysl...

3 0
možnosti
TM

Váš příspěvek bych shrnul takto: “Pane profesore, tady v té básni je takové zvláštní slovo. Hrdobec. Co to, prosím, je?”

5 0
možnosti