Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozpékaného pečiva přibývá. Jsme čerstvější, tvrdí „rozpékači“

  4:00
Rozpékaného pečiva na českém trhu přibývá. V současné době tvoří téměř třetinu celkové nabídky. Nová vyhláška o jeho povinném označování rostoucí trend nezabrzdila, a tradiční pekaři tak musí bojovat o pozici na trhu.

Rozpečené výrobky jsou podle výrobců čerstvější. | foto: Iva Špačková, iDNES.cz

Souboj tradičních pekařů s výrobci rozpékacích směsí zuří už několik let v celé Evropě. Zatímco na západ od českých hranic "rozpékači" dobyli už polovinu trhu, v Česku získali v tomto zápase poslední body tradiční pekaři. Podařilo se jim prosadit vyhlášku o povinnosti označovat rozpékané pečivo na prodejnách jako rozmrazené, platnou od začátku srpna (více čtěte zde).

Navíc mají v ruce studii Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), podle které nevydrží pečivo dopečené v prodejně tak dlouho čerstvé jako klasické. Nyní se ozvali i výrobci pečiva určeného k rozpečení. Podle Josefa Lásky, ředitele kladenské společnosti La Lorraine, neobsahují mrazené produkty více přídavných látek než běžné pečivo. Naopak musí používat dražší a kvalitnější mouku s vyšším obsahem lepku. Láska rozporuje i nejdiskutovanější bod, že klasické pečivo vydrží déle než rozpečené, jak vyplynulo ze srovnání vědců z VŠCHT.

Rozpékané pečivo má své výhody

"Spotřebitel ve skutečnosti nesrovnává čerstvě upečený výrobek z klasické pekárny s rozpečeným výrobkem, ale třeba kaiserku dopečenou na prodejně třeba jen před třiceti minutami a vedle toho běžné pečivo staré i 18 hodin," tvrdí Láska. Podle něj má rozpékané pečivo tu výhodu, že na rozdíl od zboží z klasických pekáren za sebou nemá i několikahodinovou cestu z pekárny na prodejnu. Zcela zkreslené je podle něj tvrzení, že zmrazené pečivo leží až 270 dní v mrazáku.

Výrobce sice zaručuje tak dlouhou trvanlivost, ale podle Lásky většina obchodníků spotřebuje dodané zásoby během několika málo dní, někdy i hodin. "Zákazníky zavážíme denně, některé velké i dvakrát," popisuje Láska. Obchodníci ovšem argument, že se klasické pečivo prodává až desítky hodin staré, odmítají. Většina velkých řetězců dostává zboží z pekáren až pětkrát denně a doba dovozu bývá omezena často na hodinu a půl, v Praze například jen na šedesát minut. Jinak pro ně ovšem má rozpékané pečivo oproti klasickému řadu nesporných výhod.

Mohou totiž reagovat na poptávku podle aktuální potřeby. Kaiserky z mrazáku dokážou provonět prodejnu během několika minut a obchody nemusí čekat na závoz pekárny. Po zavírací době jim také zůstává v prodejnách méně neprodaného pečiva a tím vzniká i méně odpadů. V sousedním Rakousku hlásí díky tomu obchodníci pokles prošlých potravin o pětinu. Obchodníci proto vidí za novou vyhláškou spíše souboj tradičních a průmyslových pekařů.

Tržby výrobců zmrazeného pečiva rostou

Zatímco v Česku je odhadovaný podíl rozpečeného pečiva na pultech mezi 20 až 30 procenty, v sousedním Německu je to 60 procent a ve většině zemí na západ od českých hranic kolem poloviny. Tržby tuzemských výrobců zmrazeného pečiva přitom v posledních letech rostly. Výjimkou je jen společnost Vamix, která zaznamenala propad tržeb v roce 2010. Za minulý rok však očekává návrat na pozitivní čísla z roku 2009. Zda nová vyhláška pomůže tradičním pekařům rozvoj konkurenčního odvětví zastavit, navíc není jisté, byť někteří spotřebitelé rozpékané pečivo zcela zavrhli.

"Když jsem zjistila, že v supermarketu nekoupím jediný kousek nedopékaného pečiva, rozhodla jsem se, že si ho budu péct raději sama," reagovala na nové značení Lenka Veselá z Kladna. Podle obchodníků je však taková reakce ze strany zákazníků spíše výjimkou a zatím poptávka neklesá. "Spotřebitelé nadále kupují výrobky jak z dopékaného, tak čerstvého sortimentu ve stejném poměru jako před novou vyhláškou," uvedla Judita Urbánková, mluvčí Aholdu. S poklesem poptávky se nesetkali ani výrobci.

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Prazdroj obrátil Proud. Experimentální značku nalepil na ležák pro mladé

11. května 2024

V roce 2020 spustil Plzeňský Prazdroj ve svém areálu nový experimentální minipivovar Proud zaměřený...

Průvodce lže v jednom kuse. V Tokiu vymysleli túru po neexistujících místech

11. května 2024  13:55

V Asakuse, historické čtvrti Tokia, nabízejí „Uso no Cua“ neboli „Prohlídku lží“. Sestává z...

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší směny. Chybí sedačky či reflektory

11. května 2024  11:59

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší některé směny ve výrobě. Chybějí některé součásti vozů, jako...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...