Koncert proti rasismu v německém Chemnitzu. (3. září 2018)

Koncert proti rasismu v německém Chemnitzu. (3. září 2018) | foto: Reuters

Soud poslal do vězení dva Afghánce. Loni napadli Němce, který později zemřel

  • 50
Tresty ve výši 17 a 20 měsíců odnětí svobody si od soudu ve německém Dessau-Rosslau odnesla dvojice mladých Afghánců. Loni dvojice napadla Němce, který poté zemřel na selhání srdce. Jestli bylo napadení příčinou jeho smrti se zatím nepodařilo objasnit. Posléze se uskutečnily demonstrace, které svolala krajní pravice.

Markus B. se loni 8. září náhodou stal svědkem sporu několika Afghánců na hřišti v Köthenu. Když se pokusil znesvářené muže uklidnit, napadli ho. Po převozu do nemocnice zemřel. 

Pitva ukázala, že příčinou smrti bylo akutní selhání srdce, k němuž zřejmě došlo ještě předtím, než Markus B. v důsledku napadení upadl na zem a zranil se na hlavě. Mladý Němec byl v tu dobu stejně jako oba Afghánci pod vlivem alkoholu.

Afghánci, kterým je dnes 17 a 19 let, původně čelili obžalobě z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, které později státní zastupitelství překvalifikovalo na těžké ublížení na zdraví. Nepodařilo se podle něj totiž prokázat přímou souvislost mezi napadením a úmrtím Markuse B.

Avšak soudkyně Uda Schmidtová to tak neviděla a oba muže odsoudila za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Úmrtí Markuse B. podle ní nebylo pouhou nehodou, ale způsobilo ho ublížení na těle. U staršího z Afghánců při výši trestu zohlednila i jeho další trestné činy.

Po vynesení rozsudku se někteří příbuzní oběti chtěli podle rozhlasové a televizní stanice MDR na odsouzené vrhnout, justiční stráž jim v tom ale zabránila.

Během protestů extrémní pravice utrpělo devět lidí zranění:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video