Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stehy, které umějí zachránit život. Operací srdce šetrnou metodou přibývá

  11:21
Zúžení aortální chlopně neboli aortální stenóza patří mezi nejčastěji operované vady srdce. Je to diagnóza, která byla donedávna považována za rozsudek smrti. Teď pacienty vrací do života malý vpich v tříslech a speciální chlopeň. Metodu katetrové implantace aortální chlopně (TAVI) poprvé provedli v pražském IKEM před deseti lety a počet pacientů operovaných touto šetrnou metodou stále stoupá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: IKEM

Když se nyní pětaosmdesátiletý Petr Riesel objevil v ordinaci svého budoucího operatéra, jeho onemocnění už bylo pokročilé. Trpěl zúžením aortální chlopně, takzvanou stenózou. Onemocněním, jehož prognóza je někdy horší než u nádorových onemocnění.

Fotogalerie

Petr Riesel měl však ještě nemocné obě kyčle, a tak si při chůzi pomáhal holemi. Náhrada kyčelních kloubů by mu sice pomohla, jenže kvůli stenóze ho na ortopedii odmítli operovat. Bylo by to příliš riskantní, operaci by nemusel přežít. „Zúžení aortální chlopně je velmi závažné onemocnění. Pacientova prognóza se rapidně horší a je možnost, že nepřežije následující dva roky. Maxiálně pět let,“ říká vedoucí lékař oddělení intervenční kardiologie Nemocnice Na Homolce Martin Mates. 

Byl to ale právě věk, vysoké riziko u klasické operace a omezená hybnost, co Petru Rieselovi paradoxně „otevřelo dveře“ k výměně srdeční chlopně šetrnou metodou TAVI. K zákroku, který se u nás poprvé provedl před deseti lety a který počátkem dubna podstoupil i pětasedmdesátiletý britský rockový zpěvák Mick Jagger.

Nejde ani rozšlapat

TAVI však není pro každého. Riziko zúžení aortální chlopně stoupá s věkem a nejčastěji postihuje starší 70 let. Jenže ti by už mnohdy klasickou operaci s otevřením hrudníku, zastavením srdce, napojením na mimotělní oběh a otevřením srdečního obalu nemuseli přežít. TAVI jim nabízí jediný vpich a operaci při vědomí. „Zásadní výhody jsou takové, že v naprosté většině jsme schopni výkon provést pouze v místním znecitlivění a během výkonu s pacientem komunikujeme, a tak víme, že je v pořádku,“ popisuje Michael Želízko, vedoucí oddělení intervenční kardiologie IKEM, kde se první výkon před lety prováděl.

Operace srdce v Česku – Počet výkonů metodou TAVI
200979
2011148
2013214
2015361
2017541

Samotná operace není dlouhá, trvá asi hodinu a půl. Do srdce se vpichem v oblasti třísla zavede stehenní tepnou biologická chlopeň, pro laika zvláštní hned z několika důvodů. Vyrábí se totiž pod mikroskopem ze speciálního kosmického materiálu nitinolu a na své kostře nese tisíci a dvěma sty stehy připevněnou živočišnou tkaninu.

Rozhovor

Výroba jedné chlopně trvá dvacet hodin a každá se testuje. Navíc je prakticky nezničitelná, můžete po ní šlapat či skákat, stejně znovu nabude svůj původní tvar. Důležité je to proto, že ji lékaři nejdřív musí zmenšit do průměru pěti a půl milimetru, aby se vešla do katetru, kterým ji do srdce vpraví, a poté se znovu bez poškození rozvinula.

Čas navíc

Petra Riesla metoda TAVI vrátila doslova zpátky do života. „Kdybych nebyl operován, pravděpodobně bych zemřel na infarkt a nemohl bych následně podstoupit ještě dvě operace náhrady kyčelního kloubu,“ vzpomíná na dobu před pěti lety Riesel, pro nejž má však operace ještě jiný, velmi osobní rozměr. Petr Riesel prožil se svým bratrem a maminkou tři a půl roku v koncentračním táboře v Terezíně. „Kdybych umřel v pětasedmdesáti na náhodný infarkt, nic by se nestalo, byl by to čistý průměr. Já jsem ale přišel o dětství, takže mám pocit, že osud mi něco dluží,“ říká muž, který díky operaci už zase pracuje jako psychiatr.

Zúžení aortální chlopně je degenerativní postižení. Jeho podstata je zjednodušeně v tom, že chlopeň funguje jako ventil, jenže ten se zúží a čerpadlo, které čerpá přes tento ventil, začne selhávat. „Příznaky jsou typicky námahová dušnost či bolesti na prsou. Onemocnění se nedá léčit léky,“ upozorňuje Martin Mates.

Loni bylo u nás metodou TAVI ošetřeno přes sedm stovek lidí, 95 procent starších 75 let. Zákrok se provádí v patnácti specializovaných centrech a jeden zákrok stojí přes 640 tisíc korun. Klasická operace s otevřením hrudníku bývá levnější, pohybuje se od 400 do 530 tisíc korun. „Při otevřeném hrudníku se ale nikdy neprovádí jen implantace aortální chlopně, ale vždy se dělá větší výkon, například operace na více chlopních nebo kombinace s bypassem,“ vysvětluje částku mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pro koho je šetrná metoda operace srdce

● Zúžení aortální chlopně je nejčastější chlopenní vadou v dospělosti, vede k přetěžování levé srdeční komory. Nejvíce postihuje lidi starší 70 let věku.

● Po delším bezpříznakovém období se u nemocných objevuje dušnost při námaze, bolesti na prsou, následně přichází kolaps se ztrátou vědomí, srdeční selhání či náhlé úmrtí. Prognóza života je u části pacientů od dvou do pěti let od stanovení diagnózy, přičemž až 30 procent lidí s nějakou vadou není vyšetřeno ani léčeno.

● Poprvé byla chlopeň nahrazena mechanickou protézou v roce 1960, o pět let později už lékaři použili biologickou.

● Metoda TAVI, pomocí které se chlopeň do srdce vpraví přes stehenní tepnu, je vhodná pro pacienty, u kterých je dle lékařů riziko běžné operace střední až vysoké. Vhodná je pro pacienty ve věku nad 70 let, s omezenou hybností či předchozí kardiochirurgickou operací.

● Velkou výhodou je takzvaná miniinvazivita. Pacienta totiž zákrok méně bolí, lépe se mu po něm dýchá, jsou i menší krevní ztráty. Hospitalizace je v řádu dnů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...