Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Homolce operují pacienty na dálku, robot z NASA provedl už 500 zákroků

  19:02
Tým cévních chirurgů z Homolky provádí unikátní operace. S pomocí robota s příznačným názvem da Vinci uskutečnili v pražské nemocnici už 500 zákroků. Původně robota vytvořila NASA pro americkou armádu, chtěli ho využít pro operace na dálku na mezinárodní vesmírné stanici či letadlových lodích. Lékaři na Homolce operují pomocí miniaturních nástrojů ve vzdálenosti několika metrů od pacienta.
Chirurgická základna robotického systému má čtyři pohyblivá ramena. Součástí...

Chirurgická základna robotického systému má čtyři pohyblivá ramena. Součástí jsou chirurgické nástroje a miniaturní kamerka. Konce ramen s nástroji se zavedou do těla a operatér je ovládá na dálku. Ramena umožňují 360stupňový pohyb. (3. června 2020) | foto: Petr TopičMAFRA

Místo podélného řezu celé břišní stěny je to jen sedm drobných vpichů. Lékaři je potřebují pro porty, na které za chvíli nasadí robotické nástroje.

Čtyřiasedmdesátiletý pacient, kterého budou operovat, má kombinované postižení. Jednak výduť břišní aorty a také uzavřené pánevní tepny, trpí proto úpornými bolestmi nohou, které nemají dost krve.

Než může operace začít, připravují si ještě lékaři stehenní tepny v obou tříslech, aby na ně mohli později našít ramínka protézy. Pak se pacientovo břicho začíná nafukovat. 

„Je to kvůli prostoru, který při operaci potřebujeme. Nafukovat se bude CO2, který je ohřátý na 37 stupňů, aby měl pacient pořád optimální teplotu. Tlak v břiše kontroluje tamta mašinka vzadu,“ vysvětluje primář oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce Petr Štádler, když ukazuje na operačním sále na malý přístroj za zády svého asistenta. „Když odsáváme, odsajeme i vzduch a přístroj břicho okamžitě dofoukne,“ doplňuje.

Lékaři se ale nepřipravují na obyčejný zákrok. Tým cévních chirurgů pod vedením Petra Štádlera totiž provede svoji jubilejní 500. robotickou cévní operaci. Potrvá čtyři hodiny a lékaři z Homolky tak znovu potvrdí svůj světový primát. V Čechách totiž robotickou operaci velkých cév dělají jenom oni a nikde na světě jich neprovedli víc. 

Když srdce operuje robot. Neexistuje třes rukou, lékař potřebuje manuál

Tyto operace tady zahájili v listopadu před pěti lety. „Nabízíme všechny dostupné technologie. Robotických operací jsme ale udělali tolik proto, že jsme se do toho zakousli a jsme přesvědčeni, že tato technologie má smysl,“ říká Štádler, který se jako operatér podílel na první robotické cévní operaci v americkém Memphisu a pozvali si ho třeba i do Indie či Jižní Koreje.

Dalším důvodem, proč nikdo další u nás tyto operace nedělá, jsou zkušenosti s laparoskopií (břišní operace pomocí endoskopických nástrojů pod kontrolou kamery). Pokud ji totiž lékař ovládá, přechod na robotický systém je jednodušší. „Musíte vědět, co je vlevo, vpravo, nahoře či dole. Když děláte laparoskopii, nemůžete nad tím přemýšlet, to musíte mít v krvi,“ říká Štádler, když usedá za konzoli robota s názvem da Vinci.

Několik metrů od pacienta

Pomocí miniaturních nástrojů, které ovládá několik metrů od svého pacienta, pak během dalších hodin našije na aortu protézku ve tvaru písmene ypsilon a její raménka protáhne do třísel. Takže zároveň odstraní jak výduť, tak přivede krev do dolních končetin. 

„Můžete ji jakkoli ohýbat. Je v ní kolagen, tak neprosakuje,“ popisuje Štádler. Vyrobená je z dacronu, pevného materiálu odpuzujícího vodu – je odolný vůči slabým kyselinám i zásadám.

Homolka má ale ještě jeden primát. Působí i jako mezinárodní školicí centrum. „Jsme jediní v Čechách, možná i v Evropě. Teď mám na waitinglistu školence z Ruska, Anglie, ozvali se Italové,“ uzavírá Petr Štádler. Robotické cévní zákroky provádějí v Evropě lékaři také ve Velké Británii, Francii či v Nizozemí.

„Nejdřív se učíte hýbat s kroužky“

Robot s příznačným názvem da Vinci umožňuje nový rozměr operování. Svému vzniku vděčí americké NASA, která s armádou plánovala operace na dálku na mezinárodní vesmírné stanici či letadlových lodích. 

Pohřeb amputované nohy byl bizarní zážitek, vzpomíná primář z Homolky

Naučit se s robotem pracovat chce však zkušenosti. „Výhodou je dělat laparoskopické operace,“ říká Štádler. Cévní a kardiochirurgové je ale běžně nedělají. 

Vy s nimi zkušenosti máte? 
Sedm let jsem pracoval v nemocnici v Jičíně u docenta Suchého. Ta nemocnice byla jedna z prvních, která začala dělat laparoskopicky žlučníky, takže já jsem tam nasbíral sedm let laparoskopických zkušeností. 

Pak jste přešel do Prahy... 
Když jsem přišel do Prahy, byla tady laparoskopická věž původně plánovaná na žilní odběr pro kardiochirurgické operace. Přemýšlel jsem o využití i jinde a pak jsem začal dělat laparoskopicky odstranění části autonomního nervu v dutině břišní, dělali jsme i v dutině hrudní. Pak jsem objevil profesora Diona z Québecu a jeho článek o první laparoskopické cévní rekonstrukci. Podařilo se mi s ním seznámit a nakonec jsem u něj strávil tři měsíce na stáži jen kvůli laparoskopické cévní chirurgii. 

Co musíte absolvovat, abyste mohl operovat robotem? 
Nejdřív trénujete v „suché“ laboratoři, kde jsou různé kroužky, kužely a vy na systému da Vinci třeba přendáváte kroužek na kužel a plníte i časové limity. Pak si vezmete molitan a zkoušíte šít, uzlit. Potom je simulátor, který tady máme také, a tam jsou stovky tréninkových kroků. Musíte plnit určité počty daného kroku, minimální chybovost. Následně můžete na zemřelých začít trénovat příslušný typ operace a pak jdete do animallabu, kde si nejčastěji na prasátkách operaci vyzkoušíte na živém organismu, když už proudí krev. V posledním kroku jste na pracovišti, které má duální konzoli, vy u jedné sedíte a sledujete operaci chirurga, který operaci umí. 

Za jak dlouho je možné výcvik zvládnout? 
Když máte laparoskopickou zkušenost, myslím, že během tří měsíců je člověk schopen to zvládnout, protože to má takzvaně v ruce.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...