Prezident Senegalu Macky Sall uvažuje o zrušení horní komory, aby bylo víc

Prezident Senegalu Macky Sall uvažuje o zrušení horní komory, aby bylo víc peněz na protipovodňová opatření. | foto: Profimedia.cz

Zrušíme senát a bude víc peněz na povodně, navrhuje prezident Senegalu

  • 11
Senegalský prezident Macky Sall chce zrušit horní parlamentní komoru. Peníze, které tím ušetří, chce věnovat na opatření proti pravidelným záplavám v této západoafrické zemi.

Záplavy sužují nízko položené části hlavního města Dakaru skoro každé období dešťů. A letos si velká voda po mimořádně vydatných deštích dokonce vyžádala nejméně třináct životů.

Prezident kvůli záplavám zkrátil návštěvu v Jihoafrické republice a prohlásil, že předloží návrh mimořádného zákona, který horní komoru parlamentu - senát - zruší. Dakar tak prý ušetří v přepočtu skoro 300 milionů korun, které věnuje na protipovodňová opatření.

V celé západní Africe spadlo během období dešťů mimořádné množství srážek, které připravily o domovy podle odhadů tisíce lidí. Obyvatelé Dakaru demonstrovali proti údajně pomalé odpovědi úřadů na velkou vodu, byli ale prý rozehnáni slzným plynem.

Význam senátu chápu, ale...

Sall řekl, že si uvědomuje význam horní komory v demokratickém systému. "Ulehčit lidem v utrpění, zastavit záplavy, které pravidelně zasahují naši zemi, je ale pro nás důležitější než senát," citovala jej BBC.

Senegal je jediná země v pevninské západní Africe, kde se od osamostatnění na Francii v roce 1960 neuskutečnil žádný převrat. Země je považována za model demokracie v Africe.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video