Rakouští vojáci pochodují během cvičení nedaleko města Wattens (16. ledna 2013)

Rakouští vojáci pochodují během cvičení nedaleko města Wattens (16. ledna 2013) | foto: Profimedia.cz

Rakušané v referendu odmítli zrušení povinné vojenské služby

  • 58
Rakušané v nedělí hlasovali v nezávazném referendu o budoucí podobě armády, která by se mohla změnit v plně profesionální. Podle prvních výsledků však 59,8 procenta Rakušanů zrušení povinné vojenské služby odmítlo. Hlasování je sice považováno pouze za konzultativní, vládní lidovci a sociální demokraté se ale rozhodli výsledek respektovat.

Hlasování, které skončilo v 17:00 SEČ, se zúčastnilo 49 procent oprávněných voličů. V odhadech ještě nejsou podle APA zahrnuty údaje z velkých měst. Po jejich započtení by měl nepatrně vzrůst podíl stoupenců profesionalizace armády. Konečný výsledek by měl být znám kolem půl osmé.

Rakouské vojsko má nyní zhruba 16 tisíc profesionálních vojáků, které doplňuje 24 tisíc branců. Ti slouží šest měsíců. Pokud na vojnu nechtějí, mají možnost náhradní devítiměsíční civilní služby. Nyní ji vykonává 13 tisíc mladíků.

Vládní strany jsou v názoru na budoucnost armády rozdělené. Zatímco lidovci (ÖVP) chtějí zachovat současný systém povinné vojenské služby, sociální demokraté (SPÖ ) usilují o profesionalizaci armády. ÖVP už po zveřejnění odhadů prohlásila, že chce hned v pondělí společně s SPÖ a sociálnědemokratickým ministrem obrany Norbertem Darabosem zahájit práci na reformě armády.

Darabos televizi ORF řekl že je z výsledku referenda "zklamán". Potvrdil, že zůstane v úřadu a bude "důrazně usilovat" o reformu povinné vojenské služby. Připustil, že to ale za nynějších okolností bude obtížné.

Debata o armádní reformě budí kvůli odlišnému postoji vládních stran vášně. Podle odpůrců profesionalizace může zrušení současného modelu až o 50 procent zvýšit nezaměstnanost mladých lidí. Hrozí prý také, že kvůli profesionalizaci vojska vzrostou výdaje na obranu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video