Nacistický zločinec Klaas Carel Faber

Nacistický zločinec Klaas Carel Faber | foto: Simon Wiesenthal Center

Nacista číslo 4 na Wiesenthalově seznamu zločinců zemřel v Bavorsku

  • 63
V Bavorsku tento týden zemřel nacistický zločinec Klaas Carel Faber, bývalý dobrovolník jednotek Waffen SS. Podle výroční zprávy jeruzalémského Centra Simona Wiesenthala zveřejněné v dubnu byl devadesátiletý Faber čtvrtým na seznamu nejhledanějších nacistických válečných zločinců.

Informoval o tom portál donaukurier.de. Úřady do sobotního večera Faberovu smrt oficiálně nepotvrdily.

Na Wiesenthalově soupisu by přitom Faber mohl mít i pořadové číslo dvě. Jedničkou zůstane i po jeho smrti Maďar László Csatáry, jenž jako policejní šéf v Košicích na jaře 1944 sehrál významnou úlohu při deportaci 15 700 Židů do Osvětimi.

Ještě před tuto dvojicí jsou ovšem uvedeni Alois Brunner, blízký spolupracovník jednoho z hlavních organizátorů holokaustu Adolfa Eichmanna, a Aribert Heim, spojovaný s podáváním smrtících injekcí v koncentračním táboře Mauthausen. Už řadu let nejsou zprávy o jejich osudu, ale dokud nebude potvrzena jejich smrt, středisko je hodlá uvádět v čele seznamu hledaných.

Nacistický zločinec Klaas Carel Faber

Faber zemřel ve čtvrtek nemocnici v Ingolstadtu na selhání ledvin, uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje donaukurier.de. Podle agentury AP Faberovu smrt potvrdila nizozemskému portálu de Nieuwe Pers jeho manželka Jacoba i jistý lékař.

Dobrovolnictví v SS mu zajistilo německé občanství

Faber, který se narodil v roce 1922 v nizozemském Haarlemu, během války se svým bratrem pracoval v tranzitním táboře Westerbork, odkud nacisté posílali tisíce nizozemských Židů do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Podle údajů nizozemské strany zavraždil nejméně 22 Židů a členů odboje.

Po druhé světové válce byl Faber v Nizozemsku odsouzen nejdříve k smrti, pak mu byl trest změněn na doživotí. Utekl ale do Německa, které proti němu sice v 50. letech zahájilo proces, ale protože Nizozemci neposkytli důkazní materiál, soud v Düsseldorfu příslušníka nacistických jednotek osvobodil.

Od 60. let až do smrti žil Faber i přes opakované žádosti nizozemské justice o vydání nerušeně v Bavorsku. Klid mu zajistilo nařízení z dob nacismu, podle kterého se všichni nizozemští dobrovolníci Waffen SS automaticky stávali německými občany.

V březnu ve věku 91 let rovněž v Německu zemřel nacistický zločinec John Demjanjuk, kterého soud nepravomocně odsoudil z napomáhání k vraždám více než 28 tisíc Židů ve vyhlazovacím táboře Sobibor, kde působil jako strážný (více o jeho smrti zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video