Zeman a Schröder se shodli: minulost je uzavřena

- Premiér Miloš Zeman a německý kancléř Miloš Zeman se v pondělí v Bonnu shodli, že udělají tlustou čáru za bolestnou minulostí mezi Čechy a Němci. "Minulost je uzavřena," prohlásil Schröder. Uvedl, že Německo nehodlá dále vznášet majetkové nároky vůči České republice, Zeman se zase distancoval od Benešových dekretů.
Předsedové vlád obou zemí se shodli na tom, že vzájemné vztahy obou zemí už nebudou zatěžovat debatami o sporech v minulosti. "Posunuli jsme se od diskusí k minulosti k dohodám o budoucnosti," prohlásil Miloš Zeman. Distancoval se také jménem české vlády od Benešových dekretů, když uvedl: "Při zachování kontinuity českého právního řádu účinnost některých zákonných opatření přijatých po roce 1945 již vyhasla."  Německý kancléř Gerhard Schröder prohlásil, že německá vláda se vzdává majetkových nároků vůči České republice. "Požadavky organizací vyhnanců nemají na německou zahraniční politiku vliv a spolková vláda nehodlá žádné majetkové nároky vůči České republice vznášet," zdůraznil Schröder.
Schröder dále potvrdil, že německá vláda usiluje o nalezení spravedlivého řešení pro ty, kteří utrpěli za války příkoří a nebyli dosud odškodněni. Zeman řekl, že si váží postoje německé strany ve věci odškodnění nuceně nasazených. Obě strany však vzhledem ke stavu jednání o této otázce na německé straně a mezi Německem a USA odmítly zaujmout konkrétnější stanoviska. Během jednání pozval český premiér Schrödera na návštěvu České republiky, kancéř přijede do Prahy 30. září.

Schröder podpořil vstup do EU
Německý kancléř Gerhard Schröder podpořil vstup České republiky do Evropské unie. "Německo má zájem na rozšíření Evropské unie na východ a na stabilizaci České republiky," řekl v pondělí Schröder na tiskové konferenci v Bonnu po jednání s českým premiérem Milošem Zemanem.
Zeman pak uvedl, že nesdílí obavy prezidenta Václava Havla ze zpoždění vstupu do EU. "I když to z naší strany bude vyžadovat ještě nemalé úsilí," dodal Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video