Želva Harriet se kvůli svému věku dostala do Guinessovy knihy rekordů. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Želva, kterou zkoumal Darwin, se dožila 175 let

  • 13
Možná nejstarší tvor na Zemi oslavil v plném zdraví své 175. narozeniny. Jmenuje se Harriet a žije v australské zoo. Je to želva sloní, kterou prý ještě jako pětileté mládě sebral na galapážských ostrovech v roce 1835 sám Charles Darwin.

Slavný přírodovědec a jeho společníci přivezli z Galapág čtyři mladé želvy. Dvě z nich vinou chladného počasí pošly již rok po příjezdu do Anglie. O zbylé se nějakou dobu staral Darwinův sluha. Nakonec měl Darwin poslední živé zvíře darovat parťákovi z lodi Beagle Johnu Wickhamovi.

Ten vzal želvu s sebou do Austrálie, kam se údajně přiženil. Další informace o Harriet je z roku 1870, kdy se objevila v zoo v Brisbane. Tehdy se však ještě jmenovala Harry, protože se její majitelé domnívali, že je to samec.

Víc se nepodařilo zjistit, protože povodeň z roku 1893 zničila všechny záznamy této zoo. Potud tedy legenda, které jistou trhlinu zasadily až moderní genetické testy. Ty ukázaly, že želva pochází z jiného galapážského ostrova, než kde ji údajně Darwin sebral.

Mnozí vědci přesto věří, že želva byla převezena z ostrova na ostrov a připravena pro Darwina ke studiu tamní evoluce. Harrietin věk však nikdo nezpochybňuje. I proto je uznána v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší žijící želva na světě.

"Nevidím důvod, proč by neměla žít až 200 let," potvrzuje přírodovědec a televizní propagátor přírody Steve Irwin, známý jako Crocodile Hunter. Ten vlastní soukromou zoo severně od Brisbane, kde od roku 1987 želva žije.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video