Ukrajinský parlament

Ukrajinský parlament | foto: Reuters

Ztratili motivaci, řada zanevřela. Ze Zelenského strany mizí desítky poslanců

  • 66
Desítky poslanců strany Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chtějí rezignovat na své mandáty, neboť postrádají motivaci pokračovat. Uvedl to portál Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroje uvnitř této vládní strany.

Sluha národa má v Nejvyšší radě, 450členném zákonodárném sboru Ukrajiny, oficiálně nyní 235 poslanců. Na schůze a k hlasování jich ale chodí jen zhruba 170 až 180. Zbytek se se stranou otevřeně rozešel, nebo jednoduše přestal chodit na zasedání.

Podle Ukrajinské pravdy se odehrává konflikt mezi poslanci a prezidentskou kanceláří Zelenského, která vůči zákonodárcům vystupuje přezíravě a očekává od nich nic než loajální hlasování.

„Starý model vzájemných vztahů už nefunguje. Musíme něco změnit,“ uvedl zdroj portálu, podle nějž poslanci nemají možnost ovlivnit dění ve státě, a nevidí proto smysl v poslanecké práci pokračovat. Několik desítek poslanců se tudíž chce vzdát mandátu.

Zelenskyj je herec, který hraje roli prezidenta, říká ukrajinský generál

Většina poslanců vládní strany po volbách v roce 2019, kdy Sluha národa získal absolutní většinu mandátů, vstupovala do parlamentu jako političtí nováčci. Trend podřízenosti strany prezidentovi a jeho okolí se pak dále prohloubil se začátkem ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu před více než dvěma lety.

Zelenskyj začátkem února uvedl, že je potřeba provést „reset“ v řadách státních činitelů včetně armády. V případě poslanců Nejvyšší rady však jakýmkoliv změnám brání nemožnost uspořádat volby během válečného stavu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video