Zbraně rebelů opět míří na Tetovo

  • 1
Detonace a střelba se po dvou měsících relativního klidu opět ozvala u druhého největšího makedonského města Tetova na severozápadě země. Armádní zdroje tvrdí, že na ně povstalci zaútočili z asi 10 kilometrů vzdálených vesnic Šipkovica a Brodet. Zatím se neví, zda byl v přestřelce mezi rebely, vojáky a policií někdo zraněn. V noci se střílelo i na severovýchodě Makedonie. Dopoledne zde ale zavládl klid.

U Matejče je po týdnech střetů klidněji
Situace se po několika dnech ostřelování vládních sil uklidnila například u obce Matejče nedaleko Kumanova. Armádní mluvčí Blagoje Markovski ale varoval, že armáda bude nadále odpovídat na provokace teroristů. 

A to i přesto, že je Matejče, ještě nedávno mimo oblast bojů, zčásti v rukou bojovníků povstalecké Národní osvobozenecké armády UÇK, kteří se zřejmě nechtějí vzdát. Vláda ve Skopje ale ujišťuje, že jednotky zvláštní policie již začínají mít situaci v obci pod kontrolou.

Vláda ve Skopje hledá řešení
Makedonské vedení se snaží o smír. Připravuje například návrh amnestie, která by znamenala milost pro většinu povstalců, kteří složí zbraně a nedopustili se těžkých zločinů. K tomu, aby kabinet národní jednoty hledal mírové řešení konfliktu vyzývá ministry i západ. Mezi makedonskými politiky však v této věci vládnou rozpory.

Nejednotně se staví i k návrhu premiéra Ljubča Georgijevského na změnu ústavy. Ta by měla menšinové Albánce zrovnoprávnit s většinovými Makedonci, což požadují povstalci, kteří chtějí za tento cíl dál bojovat.

Se zrovnoprávněním menšin nesouhlasí slovanské strany vládní koalice a to i přesto, že Georgijevski tvrdí, že se tento problém v kabinetu řešil. Skepticky se na plán dívají i albánští politici. Ti se již dali slyšet, že ministerský předseda je pod tlakem západních zemí a že nemá skutečnou vůli zajistit etnické menšině její práva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video