Archeolog Ivo Šterc čistí mamutí kly objevené v Milovicích na Břeclavsku (12. června 2009)

Archeolog Ivo Šterc čistí mamutí kly objevené v Milovicích na Břeclavsku (12. června 2009) | foto: Václav Šálek, ČTK

Zborcená silnice v Milovicích odkryla sídliště lovců mamutů

  • 7
V centru Milovic na Břeclavsku se zbortila silnice, která odkryla sídliště lovců mamutů. Cesta se propadla do starého sklepa vyhloubeného pod ní. Při odklízení sutin se našly mamutí kly, četné kamenné nástroje a zvířecí kosti.

Milovice sousedí s Dolními Věstonicemi, v nichž se kromě mnoha cenných předmětů z doby kamenné, tedy z období asi třicet tisíc let před naším letopočtem, našla také slavná Věstonická venuše.

Archeologové se nyní pokoušejí předměty ze zborceného sklepa vytáhnout.

"Suť budeme proplachovat, abychom o žádný artefakt nepřišli," řekl Jiří Svoboda z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Archeolog Jiří Svoboda ukazuje v Milovicích na Břeclavsku místo, kde zborcená silnice odkryla sídliště lovců mamutů (12. června 2009)

Archeolog Jiří Svoboda ukazuje v Milovicích na Břeclavsku místo, kde zborcená silnice odkryla sídliště lovců mamutů (12. června 2009)

Podle Svobody by část sídliště mohla být zachována v současné podobě. Mohla by z ní vzniknout expozice pod širým nebem o lovcích mamutů. Podobná na Břeclavsku zatím není.

Mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem našli archeologové už více sídlišť lovců mamutů. Milovické ale leží v místech, kde to nečekali.

Lovci si stavěli obydlí na stráních nad řekou Dyjí, aby mohli sledovat putující mamuty. Milovické sídliště je položeno překvapivě nízko, a to u vstupu do tamního údolí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video