Zarkáví popřel odhalený chemický útok

  • 535
Šéf irácké buňky Al-Kajdy popřel, že by se jordánským tajným službám podařilo odhalit plánovaný chemický útok. Abú Musab Zarkáví obvinil Jordánsko ze lhaní. Teroristovo prohlášení odvysílala satelitní televize Al-Arabíja.

Abú Musab Zarkáví v nahrávce přiznal, že Al-Kajda skutečně chystala teroristický útok na jordánské tajné služby.

Popřel ale, že těm by se podařilo jejich plány odhalit a atentát přerušit. Obvinil jordánské úřady ze lži.

Přiznání členů Al-Kajdy, které mělo dokládat věrohodnost zprávy o zneškodnění příprav, vysvětlil Zarkáví tím, že policie muže mučila a donutila je smyšlené doznání sehrát. 

Mohlo zemřít až 80 tisíc lidí
Oba muži doznali, že pracovali pro člověka, který by měl být šéfem Al-Kajdy v Iráku.

Během dvacetiminutového záznamu oznámil Azmi al-Džajousi, vůdce jordánské buňky Al-Kajdy, že se v Iráku setkal s Abú Musabem Zarkávím, aby společně připravili útok.

Teroristé uvedli, že v plánu měli chemický a plynový útok na sídlo tajných služeb v Ammánu, na velvyslanectví USA a další cíle. Mohlo při něm v hlavním městě Jordánska zemřít až 80 tisíc lidí.

V kamionech byly tuny výbušniny
Na snímku, který vysílala jordánská televize, bylo kromě al-Džajousiho a jeho spolubojovníka ještě dalších osm lidí v pozadí. Čtyři z nich zemřeli později při střetu se speciálními jednotkami.

Chystaný útok byl prý odhalen špionážní službou před dvěma týdny. Šest lidí kriminalisté zadrželi a zabavili několik kamionů s 20 tunami výbušniny.

Američané v minulosti nabídli za informace vedoucí k dopadení Zarkávího 10 milionů dolarů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video