Alexander Litviněnko zemřel v londýnské nemocnici na otravu poloniem

Alexander Litviněnko zemřel v londýnské nemocnici na otravu poloniem | foto: Reuters

Za vraždou bývalého agenta Litviněnka stál Kreml, uvedla BBC

  • 16
Za smrtí bývalého ruského agenta Alexandera Litviněnka prý stojí Kreml. S odvoláním na zdroje ze zpravodajských služeb to uvedla britská BBC. Dodala také, že ruští agenti jsou na ostrovech stále aktivní a pokusili se zabít dalšího "nepohodlného", Borise Berezovského.

Někdejší agent KGB Alexander Litviněnko zemřel na následky otravy radioaktivním poloniem v Londýně před dvěma lety. "Vážně věříme, že do kauzy Litviněnko byl nějak zapojen stát," uvedl zdroj britského média.

Kritik Kremlu a prezidenta Putina předtím v Británii získal politický azyl. Ve svých knihách mimo jiné tvrdil, že ruské zpravodajské služby stály za teroristickými útoky, které měly vynést Vladimira Putina k moci.

Britská prokuratura loni v květnu zaslala Rusku oficiální žádost o vydání Andreje Lugového. Věří, že to byl právě bývalý agent KGB, kdo Litviněnka otrávil. Dnešní poslanec Státní dumy za Žirinovského liberální stranu ale zůstává v bezpečí ve vlasti.

BBC s odvoláním na své zdroje dále uvedla, že ruské tajné služby jsou ve Velké Británii dále aktivní. Podle MI5 se jedná asi o třicet lidí, tedy o zhruba stejný počet jako na konci studené války.

Loni v létě se údajně podařilo zmařit pokus o zavraždění dalšího nepohodlného hlasu. Tentokrát se měl stát obětí oligarcha a mediální magnát jelcinovské éry Boris Berezovskij.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video