Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Za volant pořád nesmějí, teď Saúdky dostanou alespoň volební právo

  • 15
Obyvatelky Saúdské Arábie dostanou volební právo a budou se dokonce moci nechat zvolit v obecních volbách. Slova tamního krále Abdalláha potěšila kromě žen samotných hlavně aktivisty, které o větší práva Saúdek dlouhodobě bojují. Je to tak další důkaz, že se poměry v ultrakonzervativním království pozvolna uvolňují.

Změna bude platná od příštího roku, ohlásil král v proslovu při příležitosti nového mandátu rady znalců islámu.

"Vzhledem k tomu, že nechceme přehlížet ženy ve společnosti ve všech rolích, které povoluje právo šaría, rozhodli jsme se po jednání s nejvyššími duchovními... umožnit ženám stát se členkami rady znalců islámu, a to od příštího období," prohlásil 87letý Abdalláh.

"Ženy budou moci kandidovat v místních volbách a budou mít dokonce také právo volit," dodal.

Další volby se konají už tento čtvrtek, pro ty ale novinka ještě nebude platit. Poprvé budou moci obyvatelky arabského státu volit v roce 2015.

Na operaci stále s povolením

Pro obyvatelky země, která například nepovoluje ženám řídit auto, je to obrovský úspěch v boji za svá práva. Podle korespondentky BBC se v zemi dlouho diskutuje o roli žen a přestože bude mít reforma mnoho odpůrců, společenské napětí trochu uvolní.

Vzhledem k systému mužského poručnictví v Saúdské Arábii musí tamní ženy dodržovat řadu nařízení. Nesmí se kupříkladu setkávat s muži, se kterými nejsou v příbuzenském vztahu. Všechny se na veřejnosti více či méně zahalují, nesmějí bez doprovodu jezdit městskou hromadnou dopravou, bez povolení nesmějí podstoupit operaci a ženy mladší pětačtyřiceti let musejí mít od mužského poručníka povolení, když chtějí cestovat. Stejně tak musejí mít povolení, když se chtějí vzdělávat nebo pracovat.

Absolutistický režim země se však velmi pozvolna zvolňuje. Ženy už třeba mohou zůstávat v hotelích bez doprovodu a král Abdalláh před dvěma lety odvolal klerika šajcha Saada bin Násira Šišrího z rady znalců islámu, protože kritizoval vznik Technické a přírodovědecké univerzity krále Abdalláha (KAUST), kde mohou společně studovat zástupci obou pohlaví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video