Klinika v kosovské Prištině, kde se údajně prodávaly orgány (13. listopadu 2010)

Klinika v kosovské Prištině, kde se údajně prodávaly orgány (13. listopadu 2010) | foto: AP

Za obchod s lidskými orgány jde v Kosovu k soudu devět lidí

  • 14
V Kosovu čelí devítičlenná skupina obvinění, že organizovala ilegální obchod s lidskými orgány. Sedm z nich jsou kosovští Albánci, jeden je Turek a další Izraelec. Skupina prý penězi lákala do země cizí občany s cílem za úplatu jim odebrat některé orgány a transplantovat je jiným lidem.

Žalobu v Kosovu v polovině října podal prokurátor Evropské unie Jonathan Ratel a proces má začít koncem listopadu.

Vyšetřování zjistilo, že na 20 cizích státních příslušníků bylo v roce 2008 "zlákáno do Kosova". "Tyto oběti byly získávány v jiných zemích a převezeny na letiště v Prištině pod záminkou, že pokud si nechají odebrat ledvinu, dostanou za ni až 20 000 dolarů (asi 362 000 Kč). Příjemci ledvin za ně naproti tomu platili mezi 80 000 až 100 000 eury (asi 1,97 až 2,5 milionu Kč).

Cedule v kosovské Prištině ukazuje ke klinice, kde se údajně prodávaly orgány (13. listopadu 2010)

Podle obžalovacího spisu pocházely oběti z Moldavska, Kazachstánu, Ruska a Turecka, kde vesměs žily "v krajní chudobě a naléhavé finanční tísni".

Z podezřelých je sedm kosovských Albánců, mezi nimi i vysoký představitel ministerstva zdravotnictví Ilir Rrecaj. Jsou obviňováni v pěti bodech, počínaje pašováním lidí přes nedovolené praktikování lékařských činností až po zneužití pravomocí. Zbývající dva členové skupiny jsou ze zahraničí - turecký chirurg a izraelský lékař. Z toho Turek je v řadě zemí včetně domoviny stíhán za pašování lidí a odstraňování orgánů.

Policie kliniku zavřela už před dvěma lety

Vůdcem skupiny byl údajně Lutfi Dervishi z Kosova, který na lékařské konferenci v Istanbulu v roce 2006 Turka a Izraelce zrekrutoval. Ti pak odnímání orgánů uskutečňovali na soukromé klinice Medicus v Prištině. Již v roce 2008 vyšetřovatelé kliniku uzavřeli.

Ve stejné době zveřejnila některá srbská média tezi, že Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK) byla zapojena do nelegálních obchodů s orgány a odběry páchala na zajatých Srbech nebo unesených cizincích.

Spekulovalo se také tehdy o tom, že by mezi nimi mohli být i tři mladí Češi, kteří zmizeli beze stop v albánských horách, a že odběry se konají v takzvaném žlutém domě v severní Albánii. Nic takového se však nepotvrdilo.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video