Za chuť k jídlu asi může hormon

  • 3
Vědci z londýnské Imperial College tvrdí, že objevili hormon regulující chuť k jídlu. Na výročním setkání britské endokrinologické společnosti badatelé oznámili, že identifikovali růstový hormon, který má vliv na to, zda člověk cítí hlad, či nikoliv. Tento objev by podle odborníků mohl znamenat průlom v léčbě nemocí jako je AIDS, rakovina ale také obezity a anorexie.

Badatelé se domnívají, že by se hladina hormonu v těle mohla uměle měnit. Jeho zvýšení by pomohlo lidem s anorexií nebo pacientům, kteří ztratili chuť k jídlu. Hladina hormonu by se naopak mohla snížit u obézních lidí a těch, kteří trpí nadměrnou chutí k jídlu.

Účinky zmíněného hormonu pozorovali vědci poprvé během pokusů na krysách, teprve později zahájili jeho studium u lidí.

Pokusné osoby víc jedly
V rámci výzkumu byl devíti dobrovolníkům jeden den naočkován hormon ghrelin a další den solný roztok. V obou případech dostali účastníci pokusu jídlo, které tvořily čtyři dospělé porce.

Ukázalo se, že poté, co dostali hormon, snědli všichni účastníci pokusu o třicet procent jídla více než normálně. Větší hlad cítili podle svých slov také dobrovolníci, které vědci předem neinformovali o typu podané látky.

Wrenová: Poprvé jsme našli mechanismus
Vedoucí výzkumu Alison Wrenová soudí, že je význam studie významný. "Dosud nikdo nenašel v tělesném oběhu mechanismus, který reguluje chuť. Přestože se pokusu zúčastnilo jen málo dobrovolníků, bylo jasné, že všichni jedli mnohem více."

Podle Wrenové by tyto výsledky mohly mít dlouhodobé pozitivní účinky na zdraví.

"V moderní společnosti je obezita očividně jednou z největších příčin úmrtnosti. Objevu by mohlo být využito k zablokování působení hormonu a v léčbě obezity," tvrdí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video