Povstalci se učí zacházet se zabavenými zbraněmi z Kaddáfího skladů.

Povstalci se učí zacházet se zabavenými zbraněmi z Kaddáfího skladů. | foto: Reuters

Z tajného tripolského skladu zmizely ruské rakety naváděné teplem

  • 95
Z maskovaného muničního skladu v libyjské metropoli Tripolisu podle amerického listu The New York Times zmizely rakety odpalované z ramene a naváděné teplem. Washington se obává, že by mohly skončit na černém trhu.

Tajný sklad zbraní byl v budově označené jako "skladiště tisku učebnic", ale za dvojitými vraty se našlo netradiční čtivo - zejména manuály, jak odpalovat raketomety a další střely.

V Libyi padlo 30 tisíc lidí

Při ozbrojeném konfliktu v Libyi za šest měsíců zemřelo nejméně 30 tisíc lidí a 50 tisíc dalších utrpělo zranění. Prohlásil to ministr zdravotnictví prozatímní libyjské vlády. Je to první podrobnější odhad bilance bojů, který ale nelze nezávisle ověřit. Velitel opozičních sil koncem srpna odhadl počet obětí na 50 tisíc. Libye má asi 6,5 milionu obyvatel.

Autor: ČTK

Kromě nich tam bylo také velké množství střeliva, dělostřeleckých nábojů, protitankových raket a prázdných přepravek, v nichž původně byly rakety naváděné teplem. Ty by mohli použít třeba teroristé k sestřelování civilních letadel.

Přenosné protiletadlové řízené střely STRELA-2M, které NATO označuje jako SA-7b Grail, už byly v Libyi objeveny dříve. Je známo, že je vládě svrženého libyjského prezidenta prodávaly země bývalého východního bloku.

Ruské zbraně z Libye mohou skončit na černém trhu

Důkazy objevené ve "skladišti učebnic" vyvolávají otázky o tom, kolik jich mohlo být rozkradeno vzbouřenci proti režimu Muammara Kaddáfího, zločinci nebo pašeráky. Spojené státy se obávají, že by libyjské zbraně mohly snadno skončit na černém trhu.

Kaddáfího domácí video

Trochu jiná tvář diktátora

Skladiště ve středu navštívili tři novináři a expert organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Našli deset prázdných beden, z nichž každá měla obsahovat dvě rakety. Označení na obalech dokazovalo jejich ruský původ.

Podle experta HRW Petera Bouckaerta nesla jedna z beden označení 9M342, což je ruská zkratka pro teplem naváděnou raketu SA-24. "Tohle jsou jedny z nejpokročilejších zbraní, jaké Rusové vyráběli," řekl listu The New York Times.

Mluvčí libyjské povstalecké armády Abdar Rahmán Busin prohlásil, že povstalecké úřady o skladišti zbraní vědí. Proč ho ale nechávají nestřežené, nikdo neví, dodal list.

MAPA: Centrum Tripolisu
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video