Britská dlouhostrstá kočka

Britská dlouhostrstá kočka | foto: Getty Images

Desítky koček v Polsku se nakazily ptačí chřipkou, uhynuly, nebo je museli utratit

  • 1
Téměř tři desítky koček v Polsku se nakazily ptačí chřipkou. V pondělí o tom informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejsou ale zprávy o tom, že by se nákaza podtypem viru chřipky H5N1 přenesla na člověka.

WHO uvádí, že do 11. července laboratoře prověřily vzorky od 46 koček a jednoho karakala, přičemž podtyp viru chřipky H5N1 se potvrdil u 29 z nich. Čtrnáct z nich veterináři utratili, dalších jedenáct uhynulo, poslední úhyn je hlášený ze 30. června. Jak se kočky nakazily, není jasné.

Podle WHO se v minulosti ojedinělé případy ptačí chřipky u koček vyskytly, tentokrát je to ale poprvé, co jich je tak mnoho z tolika oblastí v jedné zemi. Pozitivní případy se objevily ve většině vojvodství.

Ptačí chřipka ohrožuje i psy. Může to být ekologická katastrofa, varují vědci

WHO riziko přenosu na člověka považuje v případě Polska pro většinu lidí za nízké, pro chovatele koček a lidi, kteří v rámci svého zaměstnání přijdou do styku s virem H5N1, je toto nebezpečí nízké až mírné.

Agentura AP píše, že od roku 2020 WHO eviduje něco přes deset případů, kdy se lidé nakazili podtypem viru chřipky H5N1. Nicméně vědci se obávají, že kvůli tomu, že u zvířat, která jsou v kontaktu s člověkem, případů nákazy přibývá, mohla by nemoc zmutovat a způsobit mezi lidmi další pandemii.

Ptačí chřipka zabíjí v Česku racky, veterináři potvrdili nový genotyp viru

Před rozšířením covidu-19 se mnoho odborníků domnívalo, že právě ptačí chřipka typu H5N1 způsobí příští pandemii. Od roku 2003 ale onemocnělo méně než 900 lidí a infekce se nedokáže snadno šířit mezi lidmi.

Minulý týden WHO a její partneři upozornili, že je neobvyklé, jak přibývá savců nakažených podtypem H5N1. Od začátku letošního roku o takových případech informovaly úřady v deseti zemích. Ve Španělsku šlo o norky chované na farmě, ve Spojených státech to byli tuleni a v Peru a Chile lachtani.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video