Vojáci za pomoci vrtulníku hráz vyztužili stovkami tun písku a štěrku (3. srpna...

Vojáci za pomoci vrtulníku hráz vyztužili stovkami tun písku a štěrku (3. srpna 2019) | foto: AP

Nejhorší odvráceno, ale nebezpečí protržení nádrže trvá, hlásí britská armáda

  • 3
Obyvatelé severoanglického městečka Whaley Bridge tráví pátý den mimo své domovy po částečném poškození místní hráze. Ačkoliv podle armády bylo to nejhorší odvráceno, policie varuje, že nebezpečí protržení hráze trvá. Kdy se budou lidé moci vrátit, není zatím jasné, .

Podle hasičů je zapotřebí odčerpávat vodu z nádrže ještě nejméně dva dny, informoval v pondělí zpravodajský web BBC.

Whaley Bridge muselo minulý čtvrtek opustit asi 1 500 obyvatel poté, co hráz poškodily silné lijáky. Od té doby byla s pomocí 24 vysokotlakých pump odčerpána více než třetina vody z nádrže Toddbrook a vojáci za pomoci vrtulníku hráz vyztužili stovkami tun písku a štěrku. Nyní je nádrž zaplněná vodou takřka z poloviny, lidé se však do svých domovů budou moci vrátit teprve až bude plná pouze ze čtvrtiny.

Velitel peruti John Coles, který stojí v čele operace, jejímž cílem je zpevnit strukturu hráze z 19. století a snížit hladinu vodní nádrže, prohlásil, že to nejhorší bylo zažehnáno. Hráz nicméně podle policie stále není stabilní.

„Určitě se musí odčerpat ještě více vody,“ připustil Coles s tím, že odborníci budou stav hráze opět vyhodnocovat. „Armáda bude připravena se v případě potřeby vrátit, ale myslím si, že to nejhorší máme za sebou,“ pokračoval. „Měli jsme štěstí na počasí,“ dodal.

Podle policie nicméně stále existuje nebezpečí, že 188 let stará hráz se protrhne a zaplaví městečko. Své domovy přitom dál odmítá opustit 22 obyvatel; ještě v neděli to bylo 31 lidí.

Nádrži v Británii stále hrozí protržení. Někteří evakuaci odmítají, blíží se déšť

„Neevakuovali jsme bezdůvodně. Evakuace se uskutečnila, protože je tu opravdové nebezpečí, že hráz nevydrží. Pokud se to stane, následky budou katastrofální,“ uvedla policistka Rachel Swannová. „Lidé v evakuační zóně by umírali. Ti, kteří v té zóně zůstávají, riskují.“

V pondělí se má s obyvateli Whaley Bridge a s krizovými týmy setkat lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. V pátek byl na místě premiér Boris Johnson.

Za jak dlouho se budou obyvatelé Whaley Bridge moci do svých domovů vrátit, zatím není jasné. V neděli ale policie oznámila, že v „nejhorším případě“ by to mohlo trvat ještě týden. Podle dnešní předpovědi počasí až na občasné přeháňky větší lijáky Whaley Bridge nehrozí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video