Dvě stě let stará časová kapsle vydala tajemství, tip nevyšel žádnému expertovi

  • 37
Velké překvapení čekali studenti a zaměstnanci slavné americké vojenské akademie West Point. Ti v pondělí slavnostně otevřeli dvě stě let starou časovou schránku, kterou našli při opravě památníku. Kadeti dopředu tipovali, co by v ní mohlo být, například americká vlajka. Zklamání přišlo, když dva pracovníci v rukavicích schránku otevřeli.

Dlouho zapomenutou schránku objevili v květnu při restaurování památníku polského vojevůdce Tadeusze Kościuszka, který se svého času účastnil také bojů za americkou nezávislost. Kdo a kdy schránku do památníku umístil, není jasné. Jedna z teorií praví, že se tak mohlo stát v roce 1829, když sochu proslulého hrdiny dokončovali.

Obsah olověné schránky by mohl poskytnout pohled do raných, spartánštějších dob vojenské akademie, psala agentura AP.

V pondělí nadešel den, kdy schránka měla vydat svá tajemství. Událost přenášeli živě a součástí vzrušující události byla předmluva historičky akademie Jennifer Voigtschildové, která vyzvala přítomné, aby odhalili kus historie West Pointu, popsala BBC. U schránky byli připraveni dva pracovníci školy v rukavicích a rouškami.

Schránka nalezená v nemocnici ukrývala pamětní mince s císařovnu Sisi

„Domníváme se, že jde o artefakt nebo něco, čemu bychom dnes říkali časová schránka, která tam byla vložena při dokončení pomníku v roce 1829,“ řekla z pódia Voigtschildová, byť upozornila, že jde pouze o dohady, neboť badatelé z West Pointu nenašli žádnou zmínku o tom, že by někdo do podstavce Kościuszkovy sochy umístil časovou kapsli nebo nějaký jiný předmět. A jelikož je schránka olověná, rentgenový snímek nic neprozradil.

Když nadešla chvíle otevření schránky, sál ztichl, popsala BBC. Pracovníci opatrně otevřeli víko, posvítili do schránky malou baterkou a kontrolovali její obsah. Nenašli nic. Vytáhli jen jakousi hmotu.

Časovou schránku z Arktidy našli kvůli tání teď. Překvapila surfaře v Irsku

„Nejsme si jistí, jestli je to půda, bláto nebo prach,“ řekl jeden z nich a dodal: „Krabice očekávání moc nesplnila.“ Obsah schránky bude přesto ještě pečlivě přezkoumán v naději, že předkové z West Pointu po sobě nezanechali jen krabici s hlínou, podotkla BBC.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video