Elektřina, elektrická energie

Elektřina, elektrická energie - Elektrická energie - ilustrační foto | foto: Michal Sváček, MF DNES

Výpadek elektřiny paralyzoval Štýrský Hradec

  • 8
Rakouský Štýrský Hradec postihl výpadek elektřiny. Bez proudu bylo na 80 tisíc domácností a provozoven. Hasiči museli vyprošťovat lidi z výtahů. Nefunkční semafory zavinily kolaps dopravy. Nejhorší situace byla v centru města. Důvodem výpadku byla poruchu na vedení vysokého napětí.

Ve městě vypadly semafory, tramvaje zůstaly stát, doprava kolabovala. Problémy měly i obchody, kde lidé kvůli nefungujícím pokladnám nemohli platit.

Nefungovaly ani bankomaty, v obchodech s potravinami vyřadil výpadek z provozu chladící a mrazící boxy. Tak popisuje rakouská televize ORF situaci, která nastala v deset hodin dopoledne.

V chaosu se stalo mnoho dopravních nehod, podle aktuálních zpráv při nich nebyl nikdo zraněn. Nemocnice najely na nouzové zásobování proudem ze záložních agregátů.

Hodně práce měli i hasiči, ti museli zachraňovat lidi, kteří uvízli ve výtazích. Hasiči dokonce vyhlásili krizový stav a povolávali do služby všechny členy sboru.

Příčinou celého výpadku byla porucha na vedení vysokého napětí nedaleko města. Ta způsobila zkrat a následný požár. "Proto vypadl proud v celém městě, bylo to jako dominový efekt," vysvětlil mluvčí energetické společnosti Urs Harnik.

Požár se podařilo brzy uhasit, čtvrt hodiny po začátku výpadku se podařilo proud přes jiná vedení dostat opět do města. Přednostně putoval do nemocnic a dopravních systémů.

Po další půlhodině se podařilo dodávky obnovit v téměř původním rozsahu.

"Síť můžeme znovu zatěžovat jen postupně, jinak by hrozil nový kolaps. Měli jsme v terénu stovky pracovníků, někteří museli přerušit dovolenou," řekl serveru Krone mluvčí Harnik. Tým energetiků nyní podle něj zjišťuje, proč na vedení došlo k poruše.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video