Na výletní lodi Diamond Princess, kterou drží v karanténě v jokohamském...

Na výletní lodi Diamond Princess, kterou drží v karanténě v jokohamském přístavu, se objevilo dalších 44 lidí nakažených novým koronavirem Covid-19. (13. února 2020) | foto: Reuters

Japonci pustí z lodi v karanténě staré lidi. Přibylo 44 nakažených

  • 50
Na výletní lodi Diamond Princess, kterou drží Japonsko v karanténě v jokohamském přístavu, se objevilo dalších 44 lidí nakažených novým koronavirem Covid-19. Úřady se mezitím rozhodly, že umožní starším a chronicky nemocným cestujícím vystoupit dříve než před 19. únorem, kdy vyprší karanténa. Nákaza se na lodi zatím potvrdila u 218 lidí.

Japonské úřady se počátkem února rozhodly držet 14 dní v karanténě všech 1045 členů posádky a 2666 cestujících, kteří na lodi trávili luxusní dovolenou ve východní Asii. 

Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval.

Nyní chce Japonsko podle tamní televize NHK ještě před koncem karantény povolit opustit loď cestujícím, kterým je více než 80 let, a také těm, které trápí chronické potíže. Loď budou moci podle agentury Kjódó opustit zřejmě již v pátek, pokud se u nich infekce neprokáže. 

Na lodi Diamond Princess se dosud nákaza potvrdila u 218 lidí. Se započtením těchto nemocných a případů z pevniny hlásí Japonsko 247 infikovaných.

Kambodža nechala zakotvit loď s lidmi podezřelými z nákazy

V Kambodži mezitím zakotvila výletní loď Westerdam, která vyplula 1. února z Hongkongu a která dosud marně hledala zemi, která by ji přijala. Na palubě je 802 členů posádky a 1455 pasažérů převážně ze Spojených států, Kanady a Británie, u nikoho z nich nákaza zatím potvrzená není. 

Plavidlo spustilo kotvu asi kilometr od přístavu ve městě Sihanoukville. Na palubu nyní vstoupí zdravotnický tým, který přítomné zkontroluje a rozhodne, jak s vyloděním postupovat.

10. února 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video