Minimálně patnáct životů si vyžádaly dva výbuchy na tržišti v tureckém Istanbulu. | foto: Reuters

Výbuchy na tržišti v Istanbulu zabily sedmnáct lidí

  • 22
Nejméně sedmnáct lidí zabily dva výbuchy, které včera večer otřásly rušným náměstím v Istanbulu. Přes 150 lidí je zraněno, z toho několik kriticky. Mezi mrtvými je podle médií i tříleté dítě a také dvanáctiletá dívka, kterou zasáhla střepina přímo do srdce. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, policie podezírá kurdské separatisty.

Krveprolití se odehrálo v neděli večer na rušném tržišti ve čtvrti Güngören, která leží v evropské části Istanbulu. Nejdřív se ozval menší výbuch, který měl podle všeho vylákat lidi na ulici.

Asi za deset minut následovala druhá, mnohem silnější exploze, jež byla podle svědků slyšet na kilometr daleko. Právě ta zabíjela, napsaly turecké noviny. Nálož byla ukryta v odpadkovém koši.

Státní televize NTV ukázala záběry zkrvavených lidí, kteří se v šoku a panice snažili z místa utéci. Svědci pak líčili hrůzné scény, jak vzduchem létaly části roztrhaných těl.

Počet obětí postupně rostl. Dnes ráno k šestnácti mrtvým, mezi nimiž jsou i děti, přibyl další. Podlehl zraněním v nemocnici. A podle zdravotníků to nemusí být konec, neboť kriticky raněných je ještě minimálně sedm.

Minimálně patnáct životů si vyžádaly dva výbuchy na tržišti v tureckém Istanbulu.

Výbuchy jsou nejkrvavějším atentátem v zemi od listopadu 2003, kdy radikální islamisté zaútočili v Istanbulu na synagogy a britské zastoupení. Tehdy zemřelo šest desítek lidí.

Guvernér Istanbulu Muamer Güler označil včerejší atentáty za akt terorismu. "Exploze se odehrály ve velmi živé čtvrti, což mělo za následek vyšší počet obětí," uvedl.

K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Policie podezřívá zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Podle médií ji na "kurdskou stopu" přivedl druh výbušniny, kterou teroristé použili. Turecká média také informovala, že vyšetřovatelé už v souvislosti s útokem zatkli tři podezřelé ve věku 16 a 17 let.

Atentáty jsou v Turecku poměrně časté, ale nemívají takto tragické následky. Nejčastěji za nimi stojí právě kurdští separatisté anebo islamistické skupiny.

Policie po explozích na tržišti v Istanbulu celou oblast uzavřela. (27. července 2008)

Začátkem ledna zahynuli čtyři lidé při výbuchu nastražené bomby ve městě Diyarbakir v jižním Turecku. Ankara z explozí podezírala právě kurdské separatisty. - čtěte Exploze otřásla kurdskou metropolí

Počátkem července zahynulo šest lidí, když skupina ozbrojenců zaútočila na americký konzulát v Istanbulu. V červnu zranil výbuch malé nálože v čajovně pět diváků fotbalového utkání Turecko - Česko.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video