(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kuciakův vrah má na kontě i další oběť. Zabil slovenského podnikatele

  • 67
Uplynuly tři roky od vraždy Petera Molnára, podnikatele z jižního Slovenska, který byl zastřelen ve svém domě. Loni v únoru zemřel rukou vraha novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně. Kriminalisté mají teorii, že zabíjeli titíž lidé, a to bývalý policista Tomáš Szabó a jeho bratranec Miroslav Marček.

Do nového okrového domu v Mierové ulici uprostřed jihoslovenského Kolárova přišli v polovině prosince 2016 vrazi. Majitele, místního podnikatele Petera Molnára, na místě zabili dvěma ranami. Zmizeli tak tiše, že si nikdo ze sousedů ničeho nevšiml, stejně tak policie neměla dva a půl roku žádný jednoznačný důkaz. 

Teď si ale kriminalisté myslí, že vědí, kdo podnikatele zabil. Podezřívají vrahy, kteří před rokem zastřelili slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou. Bývalého policistu Tomáše Szabóa a jeho bratrance Miroslava Marčeka, který už se k vraždě novináře přiznal.

I při vraždě podnikatele měl být střelcem. „Tehdy ho zastřeleného nalezla jeho sestra Silvie, v pátek ráno. Od té doby je dům prázdný a celou dobu si říkáme, proč jej někdo zabil... Nebyl to žádný kontroverzní podnikatel,“ říká soused přes ulici.

Hned po vraždě ve městě padala jména Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa. Oba totiž pro čtyřicetiletého Molnára a jeho dopravní firmu PE-MO pracovali. Marček jako šofér, Szabó jako bodyguard. Proč potřeboval podnikatel s autobusy ochranku, není dodnes jasné.

Druhá rána do hlavy

Každopádně podnikatele vrazi zastřelili dvěma ranami. V moderním domě žil sám, byl rozvedený a pachatelé zřejmě věděli, že večer v rezidenci na nikoho nenarazí. Petera Molnára nejprve postřelili do kolena, následně jej zabili druhou ranou do hlavy. V té době už ležel na posteli, obličejem dolů.

Nedaleko od jeho domu bydlí jeho rodiče, vedle jejich domku měl Molnár zázemí firmy. „Manžel doma není a já už se o tom bavit nechci,“ mávne rukou matka zavražděného podnikatele, když se jí už loni na podzim chtěli reportéři MF DNES na možné spojení Szabóa a Marčeka s vraždou zeptat.

Bývalý voják Marček se přiznal k zastřelení Kuciaka a jeho snoubenky

Policie sice oba podezřívala už po vraždě, avšak neměla proti nim žádné přímé důkazy. Vše se však změnilo v posledních týdnech. Policie to naznačila už ve sdělení obvinění podnikateli Mariánu Kočnerovi, kterého viní z objednávky vraždy. 

V dokumentu napsala, že vraždu novináře Kuciaka zajistil u obou mužů podnikatel Zoltán Andruskó, protože věděl, že „dvojice už v Kolárově vraždila“. 

Ve čtvrtek 4. dubna zásahová jednotka přivezla obviněného Marčeka do Kolárova k domu zavražděného podnikatele a vzala jej dovnitř. Policie zatím vývoj vyšetřování této vraždy nechce komentovat, podle slovenské televize Markíza se však Marček k vraždě před tím přiznal, v domě kriminalistům údajně ukazoval, jak s bratrancem Szabóem podnikatele zastřelili. 

Kromě toho s policií spolupracuje i Zoltán Andruskó, podnikatel z Komárna, u kterého měla vraždu novináře objednat překladatelka Alena Zsuzsová. Tu zase údajně zaúkoloval kontroverzní slovenský podnikatel Marián Kočner.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video