Tělo vraha Williama Lynda je odváženo z místa popravy v americké Georgii.

Tělo vraha Williama Lynda je odváženo z místa popravy v americké Georgii. | foto: Reuters

Vrah v Georgii dostal injekci smrti. Byl první po půl roce

  • 29
Více než sedmiměsíční přerušení poprav smrtící injekcí v USA je u konce. V Georgii byl včera v půl osmé večer tamějšího času popraven usvědčený vrah William Earl Lynd. Třiapadesátiletý muž byl odsouzen za únos a zastřelení své přítelkyně v roce 1988.

"Proces začal v 19:34 a skončil v 19:51," řekl podle webu stanice CNN Paul Czachowski z Oddělení náprav v Georgii. "Odsouzenec odmítl učinit poslední prohlášení nebo se pomodlit, zůstal tichý a klidný během celé procedury," dodal.

Podle soudu Lynd v roce 1988 natřikrát zastřelil svou přítelkyni Virginii Mooreovou. Po první kulce do obličeje Mooreová omdlela a Lynd odešel ven na cigaretu. Když se probrala a vypotácela ven, střelil ji podruhé a zavřel ji do kufru auta. Ten nakonec otevřel a třetí ranou ženu zabil.

Vyšetřovatelé proto umírání Mooreové označili za obzvláště bolestivé a dlouhé.

Obsah smrtící injekce, kterou Lynd dostal, se skládal ze tří složek: anestetika, svalového paralyzéru a látky zastavující chod srdce. Právě argument, že v případě podání nedostatku anestetika je poprava injekcí příliš bolestivá, je hlavním argumentem kritiků tohoto způsobu usmrcení.

Poprava se neobešla bez protestů
Asi dvacet odpůrců trestu smrti protestovalo přímo před vězením, v němž Lynd zemřel. Kritici také připomínali nedávné osvobození Levana "Bo" Jonese, který čekal v Severní Karolíně na popravu dlouhých 14 let. Nakonec byl zproštěn obvinění, když soudce prohlásil údajné důkazy za nepravdivé.

Tentokrát to ale nebylo nic platné, Lynd po 17 minutách od vstříknutí injekce zemřel.

Americký Nejvyšší soud zkoumal ústavnost poprav injekcí od loňského září. V polovině dubna dali soudci sedmi hlasy proti dvěma pokračování poprav zelenou. - čtěte Popravy injekcí neodporují ústavě, rozhodl Nejvyšší soud USA

Texas po dubnovém verdiktu soudců oznámil záměr popravit v srpnu dvojnásobného vraha José Medellina. V Mississippi má 21. května zemřít brutální vrah Earl Wesley Berry. Také on čeká na svůj poslední den dlouho, zabíjel v roce 1987.

Georgia od roku 1976, kdy Nejvyšší soud obnovil popravy, poslala na smrt 40 odsouzenců. William Lynd byl sedmnáctý z nich, který dostal smrtící injekci. V celých Spojených státech bylo loni podle CNN popraveno 26 lidí, trest smrti uděluje celkem 36 států unie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video