Čeští vojáci v Afghánistánu. Ilustrační foto

Čeští vojáci v Afghánistánu. Ilustrační foto | foto: 5. kontingent AČR

Voják zraněný v Afghánistánu musí v české nemocnici platit

  • 405
Český voják, který utrpěl zranění při pondělním sebevražedném atentátu v Afghánistánu, byl včera převezen do Prahy. Lékaři ho udržují v umělém spánku. Až nabude vědomí, bude asi překvapen: i vojáci, kteří se vracejí zraněni z války, musí totiž za pobyt v nemocnici platit.

Za každý den strávený na nemocničním lůžku musí voják uhradit šedesátikorunový regulační poplatek.

"Pokud se probudí po několika měsících, bude asi ohromen, že je docela velkým dlužníkem státu," říká Vlastimil Kudrna, kterého v bojích v Afghánistánu zranila protitanková střela.

Vojenský policista byl už několikrát operován a vždy platil. "Stát nás vysílá do boje proti teroristům a zranění musí za pobyt v nemocnici, ale i za zdravotní pomůcky platit dost vysoké částky. To je ponižující," protestuje válečný veterán.

Náměstek ministryně obrany Radek Šmerda přiznal, že platby za pobyt v nemocnici nejsou vůči vojákům bojujícím ve válce fér a že se stala chyba: "Rychle to napravíme. Neměl by být problém, abychom vojákům, kteří byli zraněni v boji, pobyt v nemocnici i léky plně hradili."

Ani jedna pojišťovna kvůli velkému riziku české vojáky v Afghánistánu či Iráku nepojišťuje. Jen ministerstvo obrany odškodňuje rodiny vojáků, pokud v cizině padnou nebo byli zraněni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video