Odčerpávání vody v New Orleans

Odčerpávání vody v New Orleans - Odčerpávání vody v New Orleans. (9. září 2005) | foto: Carlos Barria, Reuters

Vodu odčerpáme do měsíce, hlásí New Orleans

  • 30
Znečištěná voda by mohla být z New Orleans odčerpána do jednoho měsíce. Necelé dva týdny po řádění hurikánu Katrina to podle agentury AFP oznámili armádní ženisté. Zatopeno je stále přes šedesát procent města. Přes 400 tisíc domů zůstává bez elektřiny.

SPECIÁL:
Hurikán ve faktech a obrazech
FOTOGALERIE (průběžně doplňovaná)

INFOGRAFIKA:
Zrádné hráze kolem New Orleans
■ Jak vzniká hurikán
■ Cesta hurikánu Katrina

Podle armády se podařilo obnovit provoz 32 ze 148 stálých čerpadel, které pravidelně odsávají vodu z města za všech období. Umožňují tak, aby se odčerpávalo 320 krychlových metrů vody za sekundu. V plném chodu je nadále také 38 mobilních pump, které odsávají 20 krychlových metrů za sekundu.
 
Úřady původně odhadovaly, že se jim město podaří "vysušit" 36 až 80 dnů. Optimističtější předpověď si ale armáda mohla dovolit díky tomu, že se zvýšil výkon čerpadel.

Ustaly také deště a vane východní vítr, který nežene mořskou vodu nazpět do města. Centrum New Orleans by tak mohlo být zbaveno vody do 2. října a jeho východní část do 8. října.

Situace v oblasti zůstává nadále kritická. Na 400 tisíc domů v aglomeraci je stále bez proudu. Pokud teče voda, není pitná.

S klesající vodou se objevuje stále více těl obětí hurikánu, jejichž počet ale nebude zřejmě tak vysoký, jak se původně odhadovalo. - více zde

Odklízení těl proběhne bez novinářů
V pátek armáda oznámila, že novináři a fotografové nebudou smět krýt odklízení těl mrtvých, aby byla uchována jejich důstojnost a také s ohledem na jejich příbuzné.

"K této operaci nebude žádný přístup. Nebylo by dobré, kdyby se pořizovaly fotografie těchto lidí a mrtví se objevili v médiích," řekl generál Russel Honore. Zároveň vyjádřil přání, aby fotografie mrtvol zmizely z internetových stránek.
 
Fotograf agentury AFP se v pátek přesvědčil, že zákaz už platí. Vojáci mu znemožnili vyfotografovat tělo, které se právě objevilo u zdi po ustupující vodě na břehu řeky Mississippi. Armáda tvrdí, že novináře nehodlá z města vyhánět. Řada si jich ale stěžuje, že má potíže se do města přes vojenská kontrolní stanoviště dostat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video