Američtí odborníci řeší záhadu zvířete, které se podobá vlkovi. Tělo odeslali...

Američtí odborníci řeší záhadu zvířete, které se podobá vlkovi. Tělo odeslali na testy DNA. | foto: Montana Fish, Wildlife and Parks via AP, AP

Američtí vědci řeší záhadu neznámé šelmy, která se podobá vlkovi

  • 73
Američtí odborníci na divokou přírodu řeší záhadu zvířete, které zastřelil farmář v Montaně. Šelma se podobá vlkovi, má však odlišnou srst, delší drápy a uši a krátké nohy. Zatímco biologové čekají na výsledky testů DNA, lidé na sociálních sítích spekulují, zda jde o vyhynulého pravlka nebo vlkodlaka.

„Nemáme tušení, o jaké zvíře jde, dokud nedostaneme výsledky testů DNA. Zvíře jsme odeslali do laboratoře v Bozemanu,“ uvedl pro místní deník The Great Falls Tribune mluvčí montanské organizace na ochranu přírody Bruce Auchly.

Tvora zastřelil rančer nedaleko města Denton 16. května. Domníval se, že je to vlk, který chce napadnout stádo dobytka. Vlci byli v minulosti v Montaně téměř vyhubeni, v roce 2017 však stát jejich populaci odhadoval na 900 jedinců.

Když pracovníci organizace pro tělo přijeli, zjistili, že se zvíře v mnoha věcech od vlka liší. Mělo krátké zuby, velké uši, abnormálně malé přední tlapy s dlouhými drápy a neobvyklou srst. Podle dosavadních informací šlo o mladou samici patřící do čeledi psovitých šelem, kam spadají psi, lišky, kojoti a vlci.

26.května 2018 v 00:44, příspěvek archivován: 26.května 2018 v 12:38

An unidentified "large wolf-like animal" was sent for DNA tests after it was shot on private property in Montana: https://t.co/NjPyAQcIdz

Na sociálních sítích se mezitím vynořily mnohdy bizarní spekulace. Někteří lidé zvíře považují za vlkodlaka, mládě medvěda grizzly nebo také za záhadného tvora Bigfoot, amerického příbuzného yettiho, píše BBC.

Další tvrdí, že se jedná o vymřelého pravlka, kterého v dnešní době proslavila především stejnojmenná zvířata ze série fantasy knih Píseň ohně a ledu. „Pravlk je prehistorické zvíře, jakým je i mastodont nebo šavlozubý tygr, takže neexistuje,“ odmítá Auchly.

Záhada by měla být vyřešena zhruba za týden, kdy by měli ochranáři obdržet výsledky testů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video