Vlci ze zoo jsou stále na svobodě

Dva ze tří mladých vlků, kteří před týdnem uprchli z výběhu zoologické zahrady na bavorské straně Šumavy, jsou stále na svobodě. Jedno vlče už bylo v sobotu ve volné přírodě odchyceno za pomoci speciální omamné techniky. Mláďata šelmy se nepodařilo nalákat na pasti s masem. Bavorští myslivci si proto pořídili ve Švýcarsku speciální pistole s narkotickou municí a infračervenou kamerou, která dokáže zamířit zvířata a omámit je ze vzdálenosti 50 i více metrů.

Jak informovala správa německého národního parku Bavorský les, utekli jedenáctiměsíční šelmy plotem, který ohrazuje rozsáhlý výběh v zoologické zahradě u obce Neuschönau nedaleko hraničního přechodu Strážný-Philippsreut. Podle poznatků správy parku  se zvířata zdržují v relativní blízkosti výběhu.

Zprávy o uprchlých vlcích upoutaly zájem místní veřejnosti, ale neznepokojily ji. Plachá zvířata se kontaktu s lidmi vyhýbají. O víkendu naopak správa parku očekávala více návštěvníků než jindy.

"Někteří hosté chtěli zvířata vábit dokonce na své vlastní psy, aby si je mohli vyfotit," říká mluvčí parku Rainer Pöhlmann. Zcela bezpečné to ale pro návštěvníky není, upozornil.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video