Viliam Buchert navštívil Čínu několikrát, naposledy během letošní olympiády.

Viliam Buchert navštívil Čínu několikrát, naposledy během letošní olympiády. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Viliam Buchert: Čína bude rozhodujícím hráčem ve světě do deseti let

  • 13
Čeká nás století Asie a především Číny, řekl v on-line rozhovoru zástupce šéfredaktora MF DNES Viliam Buchert. Čtenářům iDNES.cz prozradil, že se těžiště globálního rozhodování brzy může přesunout do říše středu. Naznačil, že je Čína úplně jiná, než si myslí většina lidí u nás.

Před olympiádou v Pekingu se hodně diskutovalo o omezení práce západních novinářů v Číně. "Omezením je, že čínské ministerstvo zahraničí, pokud požádáte o vízum pro novináře, ne turistické, nasadí člověka, který je stále s vámi, slušně řečeno, je to sice dobré pro vaši bezpečnost, ale pak vám lidé neodpovídají normálně na dotazy," řekl k práci novinářů Viliam Buchert.

Čtenáře iDNES.cz zajímal i rozdíl mezi českou a čínskou mentalitou. "Číňané jsou zcela určitě pracovitější, trpělivější, mladí lidé se více učí a vzdělávají. Češi jsou nápaditější. Například když v Číně něco přestane v organizaci fungovat, tak se lidé většinou nerozhodují sami, zda udělají něco jiného a pokusí se to zlepšit, čekají na pokyn. Je to prostě daleko kolektivističtější společnost."

Některé Číňanky se mi líbí
O Číně se často hovoří jako o nesvobodné zemi, kde není možný svobodný pohyb ani pro turisty. "Když se budete zajímat pouze o památky, restaurace a obchody, tak to ani nepocítíte, ale policie a tajná policie a vojáci jsou skutečně v Číně všudepřítomné složky," řekl zástupce šéfredaktora MF DNES.

Zkušený novinář, který Čínu navštívil sedmkrát, odpověděl i na otázku, jak se mu líbí čínské ženy. "Číňanky se mi líbí, ale jen některé... je to jako všude. Nejvíce se mi ale líbí moje manželka," odpověděl Viliam Buchert. 

. Odpovědi viliama BUCHERTA NAJDETE zde

Sedmkrát v Číně
Viliam Buchert je zástupcem šéfredaktora MF DNES od roku 2000. Od konce roku 1989 pracoval v zahraničním oddělení redakce a specializoval se na oblast Asie. Dnes kromě článků o zahraniční politice připravuje v MF DNES již tři roky i sobotní rozhovory a píše komentáře.

Poprvé navštívil Čínu v létě roku 1989 a strávil tam tehdy přes dva měsíce. Naposledy tu byl kvůli olympiádě v Pekingu, ze které připravil přes 30 zpráv, analýz a reportáží. - přečtěte si Čínský internet se stal Eldorádem tisíciletí

Celkově navštívil Čínu od roku 1989 sedmkrát, dvakrát byl v Tibetu, šestkrát na Tchaj-wanu a pětkrát v Hongkongu.

Napsal o Číně několik stovek článků a dělal například i rozhovory s čínským premiérem, tibetským dalajlamou či prezidentem Tchaj-wanu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video