Vánoční strom zaslaný norskou metropolí na Trafalgarském náměstí v Londýně (4....

Vánoční strom zaslaný norskou metropolí na Trafalgarském náměstí v Londýně (4. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Kde je druhá půlka? Britové jsou v rozpacích z vánočního stromu z Norska

  • 85
Norské Oslo do Londýna každoročně posílá vánoční strom jako poděkování Británii za její pomoc během druhé světové války. Některým Britům se ale darované stromky nelíbí a výjimkou není ani ten letošní. Dlouhá cesta po moři se podepsala na vzhledu původně majestátního stromu. Stal se proto terčem ironických poznámek na internetu. „Kde je druhá půlka?“ naráží na prořídlé větve jeden z uživatelů.

Strom musí měřit mezi 19 a 21 metry, aby nebyl pro přepravu po silnici příliš velký, ale zároveň aby nepůsobil příliš drobně vedle Nelsonova sloupu, který se tyčí na Trafalgarském náměstí do výšky 52 metrů.

Potřeboval „transplantaci větví“, píše na síti X o letošním stromu uživatel Dan Barker. Ten zároveň sdílel fotografii „před“ a „po“ provedených úpravách. Ke stromu totiž Oslo každý rok zasílá také set větví, kterými se nedokonalosti a poškození způsobená cestou po Severním moři a silnici zakrývají.

Jehličnan, který má i svůj vlastní účet na síti X, obvykle trpí také změnou prostředí. Během několika dní je totiž převezen ze suchého a chladného severského prostředí nákladním autem na loď, kde se ocitne na slaném mořském vzduchu, aby nakonec po cestě dalším nákladním autem skončil v mírné a vlhké anglické zimě.

I tak ho letos většina Angličanů chválí. Nebo alespoň jde podle nich o nejhezčí vánoční strom na Trafalgarském náměstí za poslední roky.

„Je to krásné gesto. A je zadarmo!“ uvedli k vánočnímu stromu Betty a Kevin Saundersovi ze severní Anglie. Zmíněným gestem Norové vyjadřují poděkování mimo jiné za to, že Londýn poskytl norskému králi Haakonovi VII. útočiště po invazi nacistů do Norska v roce 1940. Oslo strom Londýnu posílá od roku 1947.

„Je to fantastické. Přináší to do města vánoční náladu,“ řekli zase agentuře AFP Becky a Gareth Woodovi.

Jako oškubané kuře

Posměšných reakcí se ale dočkal především strom v roce 2021. „Vedeme snad s Nory válku?“ tázal se tehdy jeden z britských diskutérů na internetu rozhořčený vzhledem stromu, zatímco další ho popsal jako „oškubané kuře“. Strom tehdy vyvolal takové zklamání, že město Oslo zvažovalo, že Londýnu pošle nový strom s hustšími větvemi.

Asi drží dietu. Britové zesměšňují vánoční strom, který dostali od Norů

„Stromy, které posíláme, jsou obvykle dokonalé tam, kde rostou, cestou se ale může stát spousta věcí,“ říká pěstitel Knut Johansson, který má na starosti správu lesů v oblasti norské metropole.

Nikdy nebude dokonalý, říká velvyslankyně

Britská velvyslankyně v Norsku Jan Thompsonová na občasný výsměch Britů říká, že strom nemá vypadat jako z pohádky od Disneyho. „Nikdy nebude stoprocentně dokonalý, ale právě tím je výjimečný. Je to skutečný strom, který vyrostl v norském lese,“ uvádí Thompsonová. „A Vánoce nebudou Vánocemi, dokud nebude na Trafalgarském náměstí rozsvícen vánoční strom,“ dodává velvyslankyně.

Nejlepší vánoční trhy Evropy očima i peněženkami Britů. Praha v žebříčku nechybí

„Je to výraz vděčnosti za podporu, které se nám dostalo za druhé světové války,“ říká starostka města Oslo Anne Lindboeová. „Znamená to ale mnohem víc. Žijeme v opravdu velmi temné době a vánoční strom symbolizuje mír, pospolitost a přátelství mezi městy,“ podotýká.

Norská metropole nicméně podle některých zpráv zvažuje, zda v tradici posílání vánočního stromu do Londýna pokračovat s ohledem na ekologii. Oslo by mělo tuto otázku vyhodnotit příští rok.

15. prosince 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video