VIDEO: Výtržník v britském McDonaldu vysypal živé myši v barvách Palestiny

  • 21
V restauraci rychlého občerstvení McDonald’s v britském Birminghamu neznámý muž vysypal na podlahu desítky živých myší v barvách palestinské vlajky. Podle agentury Reuters to v úterý uvedla britská policie, která tento pravděpodobně další protiizraelský protest vyšetřuje.

Velká Británie zaznamenává nárůst případů antisemitismu od doby, kdy Izrael zahájil bombardování Pásma Gazy a následně pozemní ofenzivu v reakci na útok radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, při němž zahynulo na 1 400 lidí. Stejně jako jinde ve světě se i v Británii objevují zprávy o napadeních, slovních urážkách a poškozování majetku.

Video na sociálních sítích ukazuje muže s pokrývkou hlavy v palestinských barvách, jak nese krabici s hlodavci, z nichž někteří jsou ve stylu palestinské vlajky obarveni na zeleno, červeno a černo. Poté, co před zraky zděšených zákazníků krabici vyklopí na zem, zakřičí nadávku vůči Izraeli.

Svobodu Palestině. Na podporu Palestinců vyšlo do ulic Londýna až sto tisíc lidí

„Vyšetřujeme případ poté, co včera (v pondělí) kolem 17:30 někdo hodil živé hlodavce do restaurace na Watson Road,“ uvedla britská policie. „Chápeme, že to způsobilo rozrušení, a za žádných okolností to není přijatelné,“ dodala s tím, že případ se vyšetřuje jako narušení veřejného pořádku.

Incident potvrdila i společnost McDonald’s. „Restauraci jsme plně vyčistili a přivolali partnerskou firmu na boj proti škůdcům k provedení kompletní kontroly,“ uvedla.

Před dvěma týdny izraelská pobočka McDonald’s uvedla, že poskytla izraelským vojákům tisíce jídel zdarma. Franšízy amerického hamburgerového gigantu v některých muslimských zemích, jako je Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Turecko, se od tohoto kroku distancovaly.

V Londýně i jinde v Británii se v uplynulých dnech konaly rozsáhlé demonstrace na podporu Palestinců s výzvami k příměří v Gaze a k zastavení obléhání této enklávy ze strany Izraele.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video