Klíště - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Vědci zmrazí klíšťata a budou je testovat

Vědci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity spolu s německými kolegy z Ústavu tropické veterinární medicíny mnichovské univerzity chtějí zjistit, kde je v jižních Čechách a v sousedním Bavorsku nejvíc klíšťat. Dva roky proto budou zkoumat desítky vybraných lokalit na území obou příhraničí.

"V jižních Čechách chystáme intenzivní průzkum na pětatřiceti místech, vždy po pěti v každém okrese. Konkrétní přesně ohraničená místa získáme z připravované epidemiologické mapy, která zahrne lokality s výskytem klíšťat přenášejících klíšťovku a lymskou boreliózu," uvedl děkan přírodovědecké fakulty Libor Grubhoffer.

Do tříkolového průzkumu, který začne zhruba v půlce května a skončí v září, se zapojí i studenti fakulty.

Ti budou objíždět vytipovaná místa a klíšťata nabírat na bílý flanelový šátek. Sesbírané parazity pak vědci při minus osmdesáti stupních zmrazí a následně je budou zpracovávat v laboratořích.

"Tam zjistíme, kolik je jich nakažených a čím. Často mohou být promořena oběma nemocemi. A zajímavé je, že jediné klíště v sobě může mít i tři různé druhy borelií," objasnil Grubhoffer.

Kraj dá vědcům půl milionu
Cílem projektu je aktualizovat představu o ohniscích s výskytem klíšťat s klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou v jižních Čechách a přilehlém Bavorsku. Biologové nyní shánějí na tento výzkum peníze.

Hlavní podíl ze zhruba osmimilionové částky chtějí získat z evropských fondů, sami potřebují získat 750 tisíc korun. Krajští zastupitelé rozhodli, že je podpoří půlmilionovou dotací.

Jižní Čechy drží v rámci republiky dlouhodobě neslavný primát s nejvyšším počtem pacientů se záludnou klíšťovkou.

Zánětem mozku způsobeným virem, který přenášejí klíšťata, onemocní v regionu zhruba čtvrtina ze všech nakažených v republice. Přitom lékaři varují, že přibývá těžkých případů.

Zatímco dříve léčili na krajském specializovaném oddělení zhruba třetinu těžce nemocných, vloni jich už bylo přes polovinu.

"U těchto pacientů zánět postihuje nejen povrchní části mozku, ale také jeho hluboká centra. Lidé trpí poruchou vědomí a těžkou poruchou rovnováhy, často přichází obrna," objasnil primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík.

Podle Chmelíka přibývá i nemocných, kteří mají zasaženou míchu. "Jsou to těžká postižení, která člověka ohrožují na životě," uzavřel primář.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video