Ve Vídni se opět protestovalo proti Temelínu

Vídeň zažila další demonstraci proti Temelínu. Několik desítek sympatizantů různých ekologických sdružení včetně příznivců organizace Greenpeace před sídlem rakouského kancléře Wolfganga Schüssela protestovalo proti prodeji akcií rakouských elektrárenských společností zahraničním atomovým koncernům. "Chceme ekologický proud. Žádnou elektřinu z Temelína do Rakouska," křičela do megafonu jedna z účastnic jinak klidného protestu.

Před budovou kancléře rozmístili demonstranti četné transparenty, jako například  "Chceme život bez jaderného ohrožení" či "Temelín nemá budoucnost, Schüssel musí jednat".

Demonstranti rovněž požadují úplný zákaz dovozu elektřiny vyráběné v české jaderné elektrárně Temelín do alpské republiky.

Odpůrci atomu se obávají, že se do Rakouska dostane i proud z Temelína. Téměř třetinový podíl v dolnorakouské energetické společnosti EVN je totiž naprodej a může ho koupit německý E.ON anebo francouzská EdF, tedy společnosti nakupující i elektřinu z jaderných elektráren.

Demonstranti vyzvali spolkovou vládu, aby tento prodej nepovolila.

Kvůli sérii poruch při nynějším spouštění Temelína by se podle odpůrců atomu měla spolková vláda zasadit za nové jednání s cílem odstavit jihočeskou elektrárnu až do ukončení zkoušky jejího vlivu na životní prostředí.

Antiatomové organizace požadují rovněž od oficiálních rakouských míst blokování kapitoly o energetice se zeměmi vstupujícími do EU, a to až dosažení bezpečnostních standardů západních zemí. Rakouská vláda má dále zahájit jednání o zákazu prodloužení provozu anebo rozšíření skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě Skalka na Žďársku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video