Záchranářské práce po nehodě autobusu ve Švýcarsku

Záchranářské práce po nehodě autobusu ve Švýcarsku - Záchranáři přikrývají oběti autobusové nehody ve Švýcarsku. (17. dubna 2005) | foto: Dominic Favre, Reuters

Ve Švýcarsku se zřítil autobus do rokle

  • 8
Nejméně dvanáct lidí zahynulo při nehodě autobusu ve Švýcarsku. Dopoledne sjel ze silnice a zřítil se do sto padesát metrů hluboké rokle v jihošvýcarském kantonu Valais. Autobus směřoval k průsmyku Velkého svatého Bernarda u hranice s Itálií, jelo v něm osmadvacet cestujících.

Autobus havaroval krátce před desátou dopoledne poblíž městečka Martigny, oblíbeného cíle turistů.

"Několik lidí zemřelo, mnoho dalších je zraněno. Záchranáři mají problém dostat se k autobusu," řekl policejní mluvčí Renato Kalbermatten.

Podle německého internetového zpravodajství N24 zemřelo dvanáct lidí a zraněno jich je patnáct.

Na místo vyrazili sanitky, hasiči, vyprošťovací vozidla a vrtulníky. Pomoc vyslaly také okolní kantony. Policie zatím neoznámila přesnou bilanci obětí a zatím nezná ani jejich národnost. Pátrá také po přesné příčině nehody.

Média spekulují, že k ní mohlo přispět počasí. Do švýcarských hor se totiž v noci vrátila zima, místy napadlo až dvacet centimetrů sněhu. Problémy měly auta i vlaky. Špatné počasí komplikuje i záchranné práce.

Autobus patří švýcarské firmě Marti z Bernu, která pořádá autokarové dovolené, uvedla ČTK. Jel do italského Savonu, odkud měli cestující pokračovat na lodi. Předpokládá se, že většinu pasažérů tvořili Švýcaři.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video