Dvaatřicetiletá Němka prý kladivem zabila dvě malé děti. Napadla i jejich matku. Ilustrační snímek

Dvaatřicetiletá Němka prý kladivem zabila dvě malé děti. Napadla i jejich matku. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ve Švédsku začal soud s Němkou obviněnou z vraždy batolat

  • 1
Dnes začal ve Švédsku soud s německou ženou, která čelí obvinění z vraždy dvou malých dětí. Žena měla letos v březnu jako vražedný nástroj použít kladivo a opakovaně jím udeřit děti ve věku jeden a tři roky. Navíc napadla i jejich matku, které způsobila vážné zranění.

Motivem činu, ke kterému došlo letos 17. března v malém švédském městě Arboga, byla žárlivost. Němce Christine S. vadilo, že její bývalý přítel začal nový vztah s matkou dvou malých dětí, uvedla státní zástupkyně. Žena ale jakékoli obvinění popírá. "Moje klientka je absolutně nevinná," uvedl právník obviněné Per Ingvar Ekblad.

Státní zástupkyně Frieda Gummessonová tvrdí opak. Podle ní měla vražedný nástroj, kladivo, připravený již dva měsíce. Dvaatřicetiletá Němka uvedla, že si kladivo půjčila na opravu svého kola. "Již dříve plánovala, že ho použije na děti a jejich matku," uvedla Gummessonová.

Proces potrvá tři týdny
Německou občanku zadrželi pár dní po útoku v německém Hannoveru. Do Švédska byla vydána na konci dubna. Do procesu byla ve Vasteras, asi 100 kilometrů západně od Stockholmu. Poblíž tohoto místa, u okresního soudu v Kopingu, také probíhá hlavní líčení.

Rodiče zabitých dětí i partner matky, kvůli kterému mělo k události dojít, žádají po údajné německé útočnici odškodné. Matka zemřelých dětí, která bude před soudem vypovídat, trpí po útoku ženy stále poruchami zraku i sluchu.

Prokurátorka Frieda Gummessonová plánuje předvolat 56 svědků včetně psychiatra. Proces by odhadem mohl trvat tři týdny.

Policie nenašla žádné stopy DNA, které by dokazovaly spojitost Christine S. s napadením. Prokurátorka je ale přesvědčena, že žena bude odsouzena.

Důkazy k dispozici policisté mají. Jde o otisk boty a záznam z kamer na nádraží v Arboze a letišti Skavsta jižně od Stockholmu. Němka tvrdí, že se do Arbogy jela podívat na runové kameny.

Mezi důkazní materiál policie patří i výpis telefonních hovorů, e-maily a poznámky z počítače Christine S. nebo mapa okolí, kde napadená rodina bydlí.

Němka tvrdí, že chtěla zkoumat runy
Koncem ledna si Christine S. pronajala automobil. Tvrdila, že chtěla jet do Örebro, ale státní zástupkyně se domnívá, že ve skutečnosti cílem její cesty měla být Arboga. Svědkové v okolí bydliště rodiny, kterou Němka napadla, zahlédli ženu podobnou údajné útočnici. Podle svědků to vypadalo, že v okolí domu něco hledá.

V počítači obviněné ženy našli policisté snímky domu rodiny z Arbogy. Zjistili také, že ve vyhledávačích na internetu nejčastěji zadávala jméno svého bývalého přítele a jeho současné partnerky - matky malých dětí.

"Žena si zjišťovala podrobnosti o životě svého bývalého přítele i jeho nové partnerky, matky dětí. Chtěla vědět vše o jejich životě," sdělila Gummessonová pro švédský deník Dagens Nyheter.

Začátkem března se Němka vydala do Arbogy znovu. Chtěla si prý prohlédnout místní runové kameny. Soused rodiny v Arboze ale popsal, že v blízkosti rodinného domu viděl ženu, která odpovídá popisu Christine S.

O dva dny později, 14. března, vyrazila žena do Arbogy potřetí. Ten večer chtěla své úmysly naplnit. Přítel matky dětí měl mít nějakou práci v Dublinu. Protože se ale necítil dobře, zůstal doma.

Svůj plán musela útočnice odložit o pár dalších dnů. Státní zástupkyni Němka stále tvrdí, že chtěla ten den prozkoumat runové kameny za městem. Měla by mít z místa fotografie, ale prý je smazala. "Během této noci Max a Saga zemřeli," tvrdí Fummessonová.

Sousedi si před sedmou hodinou večerní všimli, že se po cestě k domu někdo blíží. "Tato osoba je odpovědná za zločin, ke kterému v domě došlo," říká státní zástupkyně.

Max i Saga zemřeli po úderech tupým předmětem do hlavy. Zranění jim způsobilo krvácení do mozku, jejich končetiny byly zhmožděné.

Když státní zástupkyně četla detaily z obvinění, obviněná mladá žena se v soudní síni ovívala srolovaným listem papíru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video