Diskuze

V polských nemocnicích před svátky přibývá seniorů. Příbuzní se nechtějí starat

Polští lékaři si stěžují, že o vánočních svátcích prudce roste množství postarších pacientů v nemocnicích. Seniorů se takto zbavují příbuzní, aby se o ně nemuseli starat a aby jim „nekazili sváteční náladu“, uvedla nezávislá televize TVN 24. Takových případů je rok od roku víc.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IS

Tak že TVN24 je jediná netavislá televize v Polsku...?

A tedka tu pohádku o pravdivosti tohoto článku. Už stačí jenom dodat že ve Varšavě jsou lepšo lidé kteři tohle nedělají a za vše může venkov jako u nás.

0 3
možnosti
JB

Věřící Polsko?! To se mi nechce věřit! Ví o tom Papež:-))) ?

4 1
možnosti
JH

Ví, ale co má dělat? Z nebe se Janu Pavlovi II. jednání svých oveček těžko ovlivňuje.

0 0
možnosti
PP

P97e79t90r 75P77a15u26l86u89s

24. 12. 2019 10:56

Jako vzdy, ono to nebude tak zhave. Ale je potreba do konce roku splnit plan clanku.

5 3
možnosti
PN

To je zase nesmysl. Rv

1 1
možnosti
WZ

Uvidíte, jak neznáte Polsko nebo Poláky. O Polácích ako vždy a jen žijete ve stereotypech. Poliak fanatický katolík...hodnoty krestanske..;-D;-D.

1 0
možnosti
JH

Asi půjdu proti proudu, ale já to naprosto chápu. Pokud se o seniora přes rok starají, tak je jasné, že si taky potřebují odpočinout. A na Vánoce to je záhul i bez seniora v péči. Odlehčující služba by měla být přes rok i na svátky/prázdniny standard, pokud se někdo rozhodne o své staroušky starat doma.

Ale podle diskuze tady je asi lepsí šounout důchodce do domova a být z obliga :-/

4 6
možnosti
SB

Tak zrovna na Vánoce, kdy má být rodina spolu, se seniora zbavit? Odlehčovací služba ano, ale zrovna přes nejdůležitější svátky v roce je to od děcek sprosťárna.... :-/

10 0
možnosti
LM

L27u11b38o13š 11M93a46r26e84k

24. 12. 2019 9:42

Nevěřím takovému článku.

A v Polsku zrovna, to je nesmysl.

0 0
možnosti
WZ

Je to smutné. Nyní v tomto rychlém světě, kde každý letí za penizmi. Lidé chtějí žít komfortne, zapomínáme na jiné lidi. Mnoho lidí se zaměřuje na pohodlný život a nepomáhá o milovanu jinych lidi. Někdo v komentáři napsal, že Poláci takové katolíky, že je to divné. To není divné. V Polsku deklaruje katolicismus asi 80% občanů, ale toto je pouze víra na papíře, velmi slaba.20%..snad 30% obcanu pouze veri, modli se, chodi do kostela. Zbytek Polaku je teoreticky katolicky, ale s virou maji jen velmi mało spolecneho. U vas existuje stereotyp polaka katolika..myslite ze 90% obcan jen se modli..a ze jsme fanaticni katolicy...to stereotyp..obvykli polak..mysli hlavne o swoim pohodlnym zivote..kasle na vire..a jen 20% je realne katolicke. Pouze nejvetsi katolicke svatky pritahuji verici do kostela..jednou..dvakrat rocne.

5 4
možnosti
FV

Pro ČR je zase ještě z dob komunismu běžná "institucionální péče", kdy všechny, kteří nebyli podle velmi úzkých měřítek "normální" (děti, psychicky nemocní, senioři, atd.) se staraly různé "ústavy". Proto tzv. domovy důchodců jsou zde velice rozšířené.

Po pádu komunismu se částečně doktrína změnila, ale mnoho lidí pak na to nadává, že sice dostávají "příspěvky na péči" od státu, ale musejí se starat sami.

Tak aspoň teď přišly některé veřejnoprávní a neziskové instituce - úplně nejdřív veřejnoprávní Český rozhlas s kampaní nazvanou "Ježíškova vnoučata", kdy cizí lidé mohou plnit přání seniorům z domovů důchodců. Ty přání mají různé formy od věcí typu televize až po zážitky typu setkání s Papežem. A v mnoha případech je součástí i osobní předání, takže to plní i tu sociální funkci, že senioři v institucionální péči se nemusí cítit úplně zapomenutí R^

1 0
možnosti
BG

To se mi nejak nezda. Cekal jsem, ze verici lide maji radi blizniho sveho, cti nabozenske hodnoty, ke kterym patri i rodina. A ted jim starouskove prekazeji?

Tak to jsem na tom mnohem lip. Asi jim ta bezmezna vira zatemnila mozek.

1 5
možnosti

jenže v Polsku nejsou jen věřící - co ty desetitisíce lidí, co proti konzervativní (katolické) vlády pořád protestují? Myslím, že ti odkládaní starouškové jsou především z těchto rodin městských liberálů, pro které tradice, rodina apod. nic moc neznamenají

1 2
možnosti
JP

J31a84n 39P91u79l92e26c

24. 12. 2019 9:20

Země tradičních křesťanských hodnot. ;-D

8 5
možnosti
WZ

To jen teorie...krestanske hodnoty v Polsku;-D;-D

0 0
možnosti