Falešné a pravé New York Times (12. listopadu 2008) | foto: Reuters

Válka v Iráku skončila, oznámily falešné New York Times

  • 61
Válka v Iráku končí, bývalá ministryně zahraničí Riceová se omlouvá za lhaní a George Bush čelí obžalobě z velezrady. To jsou informace, které včera přinesl deník New York Times. Ovšem nikoliv ten pravý. Skupina aktivistů totiž vydala falešné noviny, v nákladu 1,2 milionu kusů. K dostání byly hlavně v New Yorku a Los Angeles.

Falešné New York Times, které ovšem vypadaly přesně jako ty pravé, vyšly s palcovým titulkem "Válka v Iráku končí". Čtrnáctistránkový list nesl datum 4. července 2009, tedy amerického Dne nezávislosti.

Za akcí stojí aktivisté ze známé skupiny Yes Men. Nedávají o sobě vědět zdaleka poprvé. Například před čtyřmi lety se na těžařské konferenci v Kanadě vydávali za delegaci společnosti Exxon Mobil. Jindy si zase zahráli na oficiální představitele Světové obchodní organizace a ohlásili, že ji rozpouštějí. Vznikl už o nich i dokument a kniha.

Ve falešných New York Times, jejichž vydání prý připravovali šest měsíců a tiskli v šesti různých tiskárnách, píší i o Bushově šéfce diplomacie Condoleezze Riceové. "Bývalá ministryně ujistila vojáky, že Bushova administrativa před invazí do Iráku dobře věděla, že Saddám Husajn nemá zbraně hromadného ničení."

Právě ty byly oficiálním důvodem pro vpád do Iráku v březnu 2003. Vláda tehdy tvrdila, že Saddám vlastní chemické a biologické zbraně a že také usiluje o výrobu jaderných. Později se ukázalo, že nic z toho není pravda.

Ať dělají to, pro co jsme je volili

Falešné NY Times se věnovaly i ekonomice (například v článku o novém zákonu stanovujícím maximální výši platu) nebo klimatu (z prodeje znárodněné ropy se bude financovat boj proti globálnímu oteplování).

A na straně tři mohli čtenáři najít celostránkový inzerát obří ropné společnosti Exxon Mobil, který oslavuje konec irácké války a konstatuje, že "mír je myšlenka, z níž může svět profitovat".

"Chceme zajistit, aby Obama a všichni demokraté dělali to, kvůli čemu jsme je zvolili," prohlásila jedna z přispěvatelek, která se představila jako Bertha Suttnerová - v narážce na pacifistku a první ženskou laureátku Nobelovy ceny míru, mimo jiné pražskou rodačku. "Po osmi letech pekla, nebo možná po 28, si musíme začít představovat nebe," dodala.

Příští prezident Spojených států Barack Obama se úřadu chopí příští rok 20. ledna, osm let po nástupu nynějšího prezidenta Bushe a 28 let od chvíle, co se prezidentem stal Ronald Reagan.

Skupina Yes Men v oficiálním prohlášení napsala, že o distribuci novin se postaraly tisíce dobrovolníků. Pravé NY Times se k akci nijak obšírněji nevyjádřily. "Jde o padělek a my to prověříme," uvedla jejich mluvčí Catherine Mathisová.

Celý výtisk falešných New York Times si přečtěte ZDE


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video