Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 28. 8. 2014 22:53

Válka na východní Ukrajině

14:41
Rusko
Samozvaný premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko podle britské BBC uvedl, že na straně separatistů bojují tři až čtyři tisíce občanů Ruska. Rusové podle jeho slov cítí povinnost podpořit své bratry. Zacharčenko dopoledne přiznal i přítomnost ruských profesionálních vojáků, na Ukrajinu však údajně přijeli v době svého volna.
14:35
Ukrajinská Národní bezpečnostní rada na Twitteru pravidelně zveřejňuje aktuální mapu bojů na východě Ukrajiny. Ruské jednotky podle ní na ukrajinské území nepronikají pouze v okolí Novoazovsku, ale i na dalších místech v rámci Doněcké a Luhanské oblasti. Bezpečnostní rada schematicky vyznačila i oblasti za hranicemi, kde se podle ní shromáždily další tisíce Rusů.
28.srpna 2014 v 11:18, příspěvek archivován: 28.srpna 2014 v 14:30

Current situation in the East of #Ukraine, August 28 (big size map: http://t.co/lcYQCkKYBf ) pic.twitter.com/SnZz18x2co

14:28
NATO
K údajné invazi ruských vojsk se ve čtvrtek odpoledne vyjádřil i zástupce Severoatlantické aliance. "Odhadujeme, že na území Ukrajiny momentálně operuje více než tisíc ruských vojáků," prohlásil podle agentury Reuters v belgickém sídle NATO vysoce postavený důstojník. "Podporují separatisty a bojují po jejich boku," dodal představitel aliance.
14:16
Ukrajina
Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty vypukly na východě Ukrajiny 6. dubna. Od počátku konfliktu zahynulo podle odhadů přes 2200 lidí, z toho více než polovina byli civilisté. Podle OSN žije v oblastech zmítaných boji 3,9 milionu lidí, z domovů boje vyhnaly na 156 000 lidí a dalších přes 188 000 lidí uteklo do Ruska.
14:05
Ukrajina
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk požádal Západ, aby kvůli ruské vojenské přítomnosti na východě Ukrajiny svolal Radu bezpečnosti OSN a zmrazil ruské účty, dokud Rusko nestáhne svá vojska. Uvedla to dnes ukrajinská média. Schůzku Rady bezpečnosti kvůli "očividné invazi" žádá také Litva, která je nestálým členem tohoto vrcholného orgánu OSN.
14:01
Rusko
Ruský zástupce při OBSE Kelin odmítl nařčení z invaze. Žádný ruský voják podle něj hranice s Ukrajinou nepřekročil, Moskva prý o vpád nestojí.
14:01
Ukrajina
Porošenko kvůli situaci na východě zrušil cestu do zahraničí. "Rozhodl jsem se zrušit pracovní návštěvu Turecka v souvislosti s prudkým zhoršením situace v Doněcké oblasti, zejména v Amvrolsiivce a Starobeševu, protože ruská vojska vpadla na Ukrajinu," uvedl Porošenko podle agentury Unian.
14:00
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, situace na východě Ukrajiny se výrazně zdramatizovala. Podle ukrajinského prezidenta Petro Porošenka „vpadla na Ukrajinu ruská vojska". Dění v oblastech, kde se už několik měsíců bojuje, proto pro vás budeme sledovat on-line.