Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyostřuje se boj o Doněck. Jeho zápolím, Makijivkou, otřásala série výbuchů

Sledujeme online   7:14aktualizováno  15:10
Nejméně jeden člověk v noci na středu zahynul a dalších 41 utrpělo zranění při ukrajinském ostřelování města Makijivka v Doněcké oblasti, tvrdí Moskvou dosazené regionální úřady. Makijivka se nachází v části Ukrajiny, kterou má pod kontrolou Rusko. Z místa byly předtím hlášeny výbuchy. Zatímco Kyjev tvrdí, že ukrajinská armáda zničila ruský vojenský cíl, ruské okupační úřady uvedly, že Ukrajinci zasáhli civilní objekty.

Ukrajinská armáda uvedla, že exploze v Makijivce, která leží těsně za Doněckem, souvisí se zničením ruského vojenského skladu. Samotný Doněck leží nedaleko bojové fronty. Cílem Ukrajinců je snížit obranný potenciál města a případně si připravit půdu pro pokus o jeho obklíčení. Obchvat na křídlech by mohl přimět ozbrojené síly uvnitř zástavby k ústupu na východ.

Moskvou dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin uvedl, že ukrajinské síly zasáhly obytnou čtvrť, nemocniční komplex, školu a školku. V podmínkách válečného konfliktu nelze tvrzení bojujících stran ověřit. Jak Ukrajina, tak Rusko popírají, že by terčem jejich útoků byli civilisté.

Portál Donbas.Realiji na základě prozkoumání záběrů z dronu a informací místních obyvatel napsal, že úder zasáhl ruský muniční sklad v nedokončené části města zvané Monolit. V nemocnici, kterou Rusové vydávají za místo údajného úderu, tlaková vlna rozbila okna, píše portál.

Totéž podle něj postihlo domy v okolí. Obyvatelé Makijivky rovněž uvádějí, že Rusové záměrně umisťují své sklady vedle obytných budov a zdravotnických zařízení, aby mohli obvinit Ukrajinu z teroru, píše Donbas.Realiji, který je jedním z projektů Rádia Svoboda.

Čínský prezident varoval Putina před použitím jaderných zbraní, píše list

Ukrajinská média ve středu informují o ruských útocích na ukrajinské území za uplynulý den. Například šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin uvedl, že Rusové v úterý ostřelovali tento jihoukrajinský region 83krát, přičemž zasáhli rezidenční části, školu a objekt kritické infrastruktury. Zahynuli podle něj dva lidé. Prokudin už dříve řekl, že ruským ostřelováním nejvíce trpí obce, které byly zaplaveny po nedávném zničení Kachovské přehrady.

Šéf ukrajinské Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko informoval o dvou zraněných civilistech kvůli ruským útokům za poslední den. O ruském úterním ostřelování informoval také šéf Záporožské oblasti Jurij Malaško, podle něhož bylo zničeno 17 civilních budov, ale nikdo nebyl zraněn.

Jak postupuje válka

Ukrajinci útočí v současné fázi protiofenzivy na třech hlavních místech – u Bachmutu, který leží v Doněcké oblasti a který se vedou nejdelší boje od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, kolem obcí Makarivka a Velika Novosilka na západě Doněcké oblasti a v Záporožské oblasti jižně od Orichiva. Na jihu země ukrajinské síly útočí ve směru na Melitopol a Berďansk.

V pondělí ukrajinské síly oznámily, že od začátku ofenzivy osvobodily na jižní Ukrajině 158,4 čtverečních kilometrů. Mezi dobytými místy byla i vesnice Rivnopil, která se nachází jen zhruba kilometr od hranice Doněcké oblasti se Záporožskou, zhruba 100 kilometrů severně od přímořského města Mariupol.

Podle informací britského ministerstva obrany z minulého týdne ale Ukrajina během své protiofenzivy osvobodila již asi 300 kilometrů čtverečních území, tedy přibližně dvojnásobek toho, co Kyjev oficiálně oznámil.

Zelenskyj na konci června uvedl, že ukrajinský postup na bojišti je pomalejší, než by bylo žádoucí. Na 200 tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území podle Zelenského ruské síly zaminovaly.

Podle analytiků může zasáhnout do protiofenzívy také protržení Kachovské přehrady. Rusko v posledních dnech zřejmě začalo přesouvat jednotky z východního břehu řeky Dněpr na sektory fronty v Záporožské oblasti a u Bachmutu, uvedla nedávno britská vojenská rozvědka. Jedná se podle ní o několik tisíc vojáků. „Přesun patrně odráží ruské přesvědčení, že po kolapsu Kachovské přehrady a následných záplavách nehrozí větší ukrajinský útok přes Dněpr,“ napsala rozvědka na Twitteru.

Ruští úředníci uvedli, že části Kurské a Belgorodské oblasti se ve středu ocitly pod palbou ukrajinských ozbrojených sil. „Ostřelování města Valujki trvalo přes hodinu,“ uvedl belgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov s poznámkou, že protivzdušná obrana sestřelila „tři cíle mířící k městu“ a jeden bezpilotní letoun.

Šéf Kurské oblasti, která rovněž sousedí s Ukrajinou, uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly vesnici Tjotkino.

Ruská obrana

Rusko vybudovalo podle portálu Meduza v očekávání ukrajinské protiofenzivy na okupovaných územích na Ukrajině a v ruských příhraničních oblastech zhruba 1 500 kilometrů opevnění. Obranné linie vznikly na anektovaném Krymu, stejně jako na jihu Ukrajiny a na východě země.

Z ruské strany hranice se pak táhnou kolem severovýchodní části Ukrajiny a sahají až k běloruské hranici. Rusko tím vytvořilo podle údajů Centra pro strategické a mezinárodní otázky (CSIS) nejrozsáhlejší obranný systém v Evropě od konce druhé světové války.

Kyjev a Moskva se viní z přípravy útoku na Záporoží. Úřad vydal pokyny pro případ radiace

Velkou pozornost věnovali Rusové posílení obranných pozic na severu Krymu, a to na Perekopské šíji, spojující poloostrov s pevninou, a v oblasti Čongarského průlivu. Zákopy a místy i protitankové jehlanovité zábrany se táhnou také podél Severokrymského kanálu od Armjansku na Perekopské šíji až k městu Džankoj dál ve vnitrozemí.

Podobné obranné konstrukce blokují ze západní strany také přístup k městu Kerč na východní výspě poloostrova, odkud vede Kerčský most spojující Krym s Ruskem. Další opevnění Rusové vystavěli v Záporožské oblasti v okolí měst Melitopol a Tokmak, protože znovudobytí těchto měst by totiž narušilo zásobování ruských vojsk z Krymu a přerušilo jejich spojení s ruskými vojáky v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...